Mașina de privatizări a statului merge cu frâna trasă

148
Mașina de privatizări a statului merge cu frâna trasă - masinadeprivatizari-1563981867.jpg

Articole de la același autor

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului este cea mai obscură instituție. Nimeni nu vorbește despre ea, nimeni nu o bagă în seamă. Foarte puțini dintre români îi cunosc "fișa" și trecutul "glorios". 


Ehei, în anii ´90, când era cea mai puternică instituție a statului român, numele ei - Fondul Proprietății de Stat – se afla pe buzele tuturor. Regimul Iliescu îi dăduse pe mână întreaga economie, să o administreze și să o privatizeze. La nașterea ei, deputații din Adunarea Constituantă (așa se numea Parlamentul României la acea vreme) susțineau că instituția își va încheia misiunea în decurs de 10 ani și va dispărea. 


Transferul unităților economiei naționale din subordinea ministerelor în administrarea unei instituții fără istorie, fără specialiști și puternic politizată s-a dovedit a fi cea mai gravă eroare din istoria țării. FPS a reușit, în scurt timp, să aducă ramuri întregi ale economiei în pragul falimentului. "Agamanii" (clienții politici care erau numiți în adunările generale ale acționarilor și consiliile de administrație ale întreprinderilor, pentru a trage sforile) și "căpușele" (afacerile clientelei de partid, care secătuiau bugetele întreprinderilor de stat) sunt creația acestei instituții.


FPS a fost, de asemenea, un foarte prost vânzător. Multe dintre companiile și activele din patrimoniul statului au fost vândute la prețuri de nimic sau date pur și simplu pe gratis, cum am relatat, la momentul potrivit în cotidianul "Cuget Liber". Existența "miliardarilor de carton", a îmbogățiților tranziției, i se datorează acestei instituții. Aceasta explică de ce partidele care s-au perindat la putere s-au bătut să obțină controlul asupra FPS. 


Pentru a scăpa de renumele prost dobândit, instituția și-a luat, în mod repetat, alt nume: mai întâi AVAB (din 1998), apoi APAPS (din 2000), AVAS (din 2004), pentru ca din 2012 și până în prezent să se numească AAAS, adică Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.


Privatizări cu pipeta
La sfârșitul anului 2018, în administrarea AAAS se aflau 469 societăți, cu un capital social de 5,564 miliarde de lei, din care AAAS deține doar 860,98 milioane de lei (15,47%).


Dintre acestea, mai sunt în funcțiune 262 de societăți (55,86% din total), cu un capital social de 3,504 miliarde de lei. Alte 207 societăți (44,14%) sunt în proces de lichidare sau dizolvare. Instituția este acționar majoritar doar la 11 dintre firmele în funcțiune, în celelalte 251 de societăți deținând pachete minoritare de acțiuni.  


Au trecut 27 de ani de la înființarea AAAS și, după cum reiese din bilanțul de activitate pe 2018, nu sunt semne că instituția își va încheia misiunea curând. Iată, în perioada 1992 - 1996, a privatizat 2.726 societăți comerciale, iar în intervalul 1997 - 2000, alte 4.759 unități. Marea majoritate erau societăți mici. Apoi, în perioada 2001 - 2004, au fost privatizate 432 societăți mari și foarte mari, după care mașina de privatizat și-a redus motoarele. Epoca "marilor tunuri" se încheiase.


În 2016 au fost încheiate contracte de vânzare pentru pachetele de acțiuni deținute de stat la un număr de numai trei societăți, iar în 2017, pentru alte două unități. În 2018, s-a produs "un salt", fiind vândute pachetele de acțiuni la șapte societăți din portofoliu, pentru care s-a încasat suma totală de 1,105 milioane de lei.


Dacă se va păstra, ritmul de cel puțin șapte pachete de acțiuni vândute într-un an, AAAS va avea nevoie de 37 ani pentru a vinde participațiile la cele 262 de societăți funcționale, din portofoliu. Dacă nu cumva vor deveni nevandabile, între timp.


Dispută asupra terenurilor
Privatizările operate pe vremea când se numea FPS au lăsat nerezolvată problema proprietății asupra terenurilor ocupate de cea mai mare parte a societățile vândute deja și a celor aflate în portofoliul AAAS. De aceea, una dintre activitățile de bază ale instituției este obținerea certificatelor de atestare a dreptului de proprietate al statului asupra terenurilor ocupate de societățile privatizate. 


În 2018, instituția a transmis peste 3.000 de adrese la firmele cu care statul își dispută terenurile, dar a primit doar 1.093 de adrese de răspuns. În urma acestor acțiuni, statul a redevenit acționar la șapte agenți economici. 
În perioada 1992 – 2018, AAAS a monitorizat îndeplinirea prevederilor din 11.208 contracte de privatizare, pentru 7.089 dintre ele încetând monitorizarea postprivatizare. De-a lungul timpului au fost reziliate 1.760 de contracte pentru neîndeplinirea obligațiilor asumate de cumpărători. 


În anul 2018, instituția a realizat venituri totale de 85,992 milioane de lei, din care 78,638 milioane de lei din vânzarea de active ale statului și 7,354 milioane de lei din dividende și vânzarea acțiunilor deținute de stat la diverse societăți. Anul trecut, AAAS avea de recuperat creanțe de la 1.186 de debitori aflați în procedura de insolvență și a reușit să încaseze 78,136 milioane de lei. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 05 Octombrie 2016
Stire din Economie : Privatizări cu frâna trasă
Pagina a fost generata in 0.3582 secunde