Mare minune: deficitul bugetar s-a redus, deși Guvernul Dăncilă nu a instaurat austeritatea!

205
Mare minune: deficitul bugetar s-a redus, deși Guvernul Dăncilă nu a instaurat austeritatea! - mareminunedeficitulbugetarsaredu-1567538699.jpg

Articole de la același autor

Sub Guvernul Dăncilă, deficitul bugetului general consolidat a crescut continuu. După primele șase luni ale anului 2019, ajunsese la 19,96 miliarde de lei. Și uite că s-a petrecut minunea! Execuția bugetară la șapte luni s-a încheiat cu un deficit mai mic, de 18,14 miliarde de lei, respectiv 1,76% din PIB. 


Este vorba de un "accident" sau are loc o schimbare a tendinței de evoluție a execuției bugetare? Răspunsul îl vom afla în următoarele luni. 


Cert este că, în domeniul politicii bugetare a Guvernului Dăncilă nu s-au petrecut schimbări care să ne dea speranțe că lucrurile se vor îndrepta. Aflați în campanie, guvernanții social-democrați nu au de gând să adopte politica "strângerii curelei", dimpotrivă, o mai slăbesc cu câteva găuri. Cum explică Ministerul Finanțelor ușoara reducere a deficitului bugetar? Veniturile bugetului general consolidat la șapte luni au însumat 180,1 miliarde lei, fiind cu 12,0% mai mari, față de aceeași perioadă a anului precedent. S-au înregistrat creșteri ale încasărilor din: contribuțiile de asigurări (+16,6%), impozitul pe profit (+15,9%), TVA (+12,0%), accize (+8,8%) și venituri nefiscale (+7,7%). De asemenea, încasările din impozitele și taxele pe proprietate au crescut cu 6,8%. 


Pe de altă parte, cheltuielile bugetului general consolidat au crescut cu numai 14,7% față aceeași perioadă a anului precedent, ajungând la 198,2 miliarde lei. Cheltuielile de personal au avut cea mai mare creștere (+21,5%). Cheltuielile cu bunurile și serviciile au făcut un salt de 14,0%, iar cele cu asistența socială au fost cu 11,1% mai mari. Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și pe cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe au fost de 15,8 miliarde lei, cu 4,9 miliarde de lei mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3775 secunde