Locomotiva teleghidată cucerește transportul feroviar industrial

206
Locomotiva teleghidată cucerește transportul feroviar industrial - locomotiva-1528991404.jpg

Articole de la același autor

Prezența omului la conducerea mijloacelor de transport este amenințată. Viitorul este al dronelor și avioanelor fără pilot, al mașinilor autonome, al navelor fără echipaj și locomotivelor fără mecanici. 


În transportul feroviar schimbarea este prezentă, deja. Pe plan european se folosesc utilaje specializate teleghidate, pentru efectuarea manevrelor pe liniile de cale ferată, utilaje cu dimensiuni și consumuri energetice mici comparativ cu locomotivele utilizate până în prezent.


Flexibilitatea în exploatare a acestora se datorează unui număr mare de avantaje: sunt dotate cu motoare electrice de tracțiune cu sisteme de protecție și frânare electrică, cu limitare electronică a vitezei de deplasare, pot fi dotate cu sisteme de telecomandă radio, se pot deplasa atât pe infrastructura feroviară, cât și pe cea rutieră, pentru exploatare este nevoie de un singur operator uman, iar costurile de exploatare și întreținere sunt reduse.


"Fabricarea și omologarea în România a unor utilaje de manevră din categoria celor menționate - cu sau fără telecomandă, utilaje utilizate în mod frecvent în statele membre ale Uniunii Europene cu infrastructură feroviară dezvoltată - Franța, Germania, Italia ș.a., preponderent pe infrastructurile specializate transportului de mărfuri, impun completarea cadrului de reglementare aferent efectuării operațiunilor de manevră feroviară pe infrastructuri feroviare, altele decât infrastructura feroviară publică", consideră Ministerul Transporturilor. 


Aceste utilaje vor fi utilizate exclusiv pe liniile ferate industriale, linii care beneficiază de o legislație distinctă de cea aferentă infrastructurii feroviare publice administrată de Compania Națională de Căi Ferate "CFR" - SA. Existând cazuri specifice de efectuare a manevrei feroviare pe liniile ferate industriale cu locomotiva telecomandată, se propune modificarea reglementărilor în domeniu, printr-un ordin de ministru.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4713 secunde