Legumele și fructele autohtone și de import, ținute sub control fitosanitar

188
Legumele și fructele autohtone și de import,  ținute sub control fitosanitar - legumele-1499705916.jpg

Articole de la același autor

La începutul anului 2015, Achim Irimescu - ministrul agriculturii din acea perioadă - băga spaima în români, suținând că multe produse din străinătate, care ajung în România, se vând pentru că sunt ieftine, dar, astfel, populația este otrăvită, iar producătorul român este omorât.


Achim Irimescu și instituțiile din subordinea sa nu au reușit să demonstreze dacă cele declarate erau adevărate sau nu. În schimb, astăzi, când la cârma Ministerului Agriculturii se află Petre Daea - îl știți, cel cu oaia -, suntem oficial înștiințați că nu trebuie să mai avem motive de îngrijorare. 


Potrivit unui comunicat de presă: "Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară, manifestă un interes sporit pentru depistarea la timp și eliminarea eventualelor neconformități legate de depășiri ale reziduurilor de pesticide din fructe și legume, astfel încât pe masa consumatorului să ajungă produse sigure consumului. 


Autoritatea Națională Fitosanitară, prin inspectorii fitosanitari, prelevează în permanență probe de legume și fructe pe care le trimit pentru analiză celor două laboratoare regionale acreditate din București și Mureș.


Conform rezultatelor obținute, în urma analizelor de laborator la probele de mere producție autohtonă, cât și la probele de mere prelevate din circulația intracomunitară, pe aceleași soiuri, nu s-au înregistrat depășiri ale reziduurilor de pesticide. Prelevarea probelor se face respectând Ordinul Ministrului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale nr. 1256 din 28 noiembrie 2005 pentru aprobarea Metodelor de prelevare a probelor de plante și produse vegetale în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea oficială a nivelului de reziduuri de pesticide.


Totodată, facem precizarea că, în conformitate cu prevederile europene, hipermarketurile și supermarketurile solicită buletine de analiză pentru a asigura populația că merele respectă siguranța alimentară și că fructele sunt controlate din punct de vedere al reziduurilor de pesticide, iar rezultatele analizelor sunt în parametrii ceruți de Regulamentul 396/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 februarie 2005 privind conținuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrană de origine vegetală și animală pentru animale și de modificare a Directivei 91/414/CEE.


Autoritatea Națională Fitosanitară asigură consumatorii că produsele agroalimentare existente pe piață la această oră sunt sigure pentru consum și că produsele de protecție a plantelor sunt folosite exclusiv în scopul menținerii sănătății plantelor."


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 08 Iulie 2017
Stire din Economie : Pulsul economiei
Luni, 03 Iulie 2017
Stire din Economie : Finanțare pentru apicultori
Pagina a fost generata in 0.417 secunde