Legea fondurilor de investiții alternative, un restart pentru piața de capital

Vineri, 01 Noiembrie 2019, 15:36
136
Viitoarea lege a fondurilor de investiții alternative va fi un nou început, un restart pentru piața de capital din țara noastră, este de părere viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Leonardo Badea, fost președinte al Autorității de Supraveghere Financiară.

Aflat la seminarul EU-COFILE ce are loc în aceste zile la Sinaia, Leonardo Badea s-a referit și la scandalurile privind concertările din cadrul unor SIF-uri.

Viceguvernatorul BNR a declarat: "Pragul de 5% există doar în România. Noua lege privind fondurile de investiții alternative aduce o experiență europeană și o legislație dinspre UE, care, deși nu implementează o lege europeană, totuși ne pune pe harta UE cu foarte multe dintre reglementările pe care noi le prezentăm acolo. Transparența, libera circulație a capitalului sunt lucruri care sunt esențiale pentru Uniunea Europeană și sigur această lege va contribui la îmbunătățirea cadrului legislativ și va avea un impact important pentru dezvoltarea pieței de capital din România".

Leonardo Badea a precizat că, în condițiile în care piața internă de capital a fost promovată de FTSE Russel la statutul de piață emergentă, trebuie să urmărim în continuare creșterea lichidității pe această piață. Fostul președinte al ASF afirmă că, odată cu punerea în practică a proiectului de Contraparte Centrală - pentru apariția instrumentelor financiare derivate - și cu o eventuală promovare a pieței de capital de către MSCI, situația de pe piața internă de capital se va îmbunătăți considerabil.

În data de 17 octombrie, acționarii Contrapărții Centrale au semnat actul constitutiv al societății, iar capitalul social al societății va fi de 16,8 milioane de euro, potrivit surselor noastre din piață.

Prin CCP se urmărește, printre altele, creșterea rulajului de la BVB, iar în planul prezentat de conducerea bursei ce a fost aprobat de acționari în luna ianuarie a acestui an se menționează drept obiectiv, în scenariul de bază, atingerea unei lichidități medii zilnice de 87,7 milioane de lei în anul 2029.

Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.1495 secunde