Legea auditului intern este ignorată de 1.990 de instituții publice

193
Legea auditului intern este ignorată de 1.990 de instituții publice - legeaaudituluiinternesteignorata-1572907488.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Finanțelor Publice a dat publicității raportul privind activitatea de audit public intern din sectorul public din România, pentru anul 2018. Potrivit documentului, din totalul de 11.686 de entități publice existente la nivel național, un număr de 1.990 de entități nu au înființat funcția de audit public intern: 140 în administrația publică centrală și 1.850 în administrația publică locală.


Printre cauzele neînființării auditului public intern au fost identificate următoarele: insuficiența resurselor financiare; în cazul restructurării instituțiilor s-a procedat la desființarea structurilor de audit public intern, redistribuirea posturilor de la nivelul compartimentului de audit către alte structuri din cadrul entității sau preluarea posturilor de auditor intern și transformarea lor în posturi de consilier de către ordonatorul principal de credite; nu sunt aplicate sancțiuni pentru neorganizarea auditului intern, deși această faptă constituie contravenție, conform prevederilor Legii nr. 672/2002 republicată, și este sancționată cu amendă între 3.000 și 5.000 de lei.


Neaplicarea sancțiunilor este generată de faptul că nu sunt puse în aplicare, la nivel național, prevederile art. 24 din cadrul Legii nr. 672/2002 republicată, prin care ordonatorii principali de credite trebuie să împuternicească reprezentanți care să constate și să aplice sancțiunile. Lipsa implementării acestor prevederi în cei 17 ani care au trecut de la data emiterii Legii auditului public intern (anul 2002), combinată cu restricțiile bugetare și de personal aplicate în administrația publică, au generat situația existentă la acest moment, se spune în raport.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3329 secunde