Jaf ca-n codru la "Conpet" SA

194
Jaf ca-n codru la

Articole de la același autor

Compania "Compet" SA operează sistemul național de transport al țițeiului, gazolinei, condensatului și etanului lichid, prin conducte și pe calea ferată. Ea are în exploatare o rețea de peste 3.800 de km de conducte, în baza unui acord de concesionare încheiat cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale. Conductele "Compet" ajung până în portul Constanța.

Acționarii companiei sunt: statul român, prin Ministerul Economiei, care deține 58,7162% din capitalul social; Fondul Proprietatea - cu 29,7020% și alți acționari - cu 11,5818%.

Corpul de control al primului ministru a descoperit la "Compet" încălcări grave ale legii. Potrivit raportului dat publicității, conducerea companiei a cheltuit 1,062 milioane lei cu protocolul în perioada 2009 - 2012. Au fost achiziționate băuturi alcoolice (cantități uriașe de whisky, ceva șampanie și lichior) în valoare de 182.825 lei, parfumuri de 80.729 lei, ceasuri de mână de 44.440 lei, seturi de scris de lux de 37.770 lei. Nu s-au găsit documente care să justifice cine au fost beneficiarii protocoalelor. 

În intervalul 2009 - 2012, directorul general a avut la dispoziție un fond de premiere de 3,687 milioane de lei pe care l-a acordat preferențial, fără nicio procedură internă privind criteriile de repartizare. Directorii și consilierii lor au fost premiați cu sume între 80.000 și 100.000 de lei.

Contractele de asistență juridică semnate după data de 12 iunie 2012 au fost încheiate cu încălcarea legii, cheltuielile de deplasare în străinătate au fost decontate peste nivelurile stabilite de lege, s-au făcut achiziții ilegale, iar bugetul de venituri și cheltuieli rectificat pe 2012 nu a fost supus aprobării guvernului.

Corpul de control a descoperit contracte de publicitate de 989.500 lei, fără TVA, încheiate cu Clubul sportiv Conpet, care ascundeau sponsorizări simulate. Pe lângă acestea au fost acordate sponsorizări de 1,575 milioane lei, în condițiile în care în conducerea clubului erau angajați ai sponsorului. Pe lângă toate acestea, clubul a beneficiat cu titlu gratuit de două baze sportive și de patru autovehicule ale companiei. Pe de altă parte, Conpet a suportat cheltuieli cu utilitățile și personalul clubului, în valoare de 7,337 milioane lei.

Corpul de control a anunțat că va sesiza organelor de anchetă penală gravele abuzuri constatate.

Ceea ce surprinde în acest scandal e faptul că Ministerul Economiei și Fondul Proprietatea, în calitate de acționari, nu au văzut jaful ca în codru. Oare ce motive au avut reprezentanții lor în AGA și consiliul de administrație să nu observe abuzurile conducerii executive? Pe ei nu-i ia niciun procuror la întrebări?

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.697 secunde