Investițiile din România și UE au suferit șocul Covid

214
Investițiile din România și UE au suferit șocul Covid - investitiiledinromaniasiueausufe-1614530824.jpg

Articole de la același autor

Banca Națională a României și Banca Europeană de Investiții au prezentat principalele rezultate ale anchetei de investiții BEI 2020 pentru România, în cadrul conferinței „Către o economie verde și inteligentă în România: investiții și finanțare a investițiilor”. La evenimentul virtual au participat peste 120 de oameni de afaceri, economiști și parteneri din sectorul public.

Potrivit sondajului, pe fondul pandemiei Covid-19, firmele din România, la fel ca și cele din întreaga UE, au devenit mai pesimiste în ceea ce privește perspectivele pe termen scurt, iar incertitudinile cu privire la viitor constituie cea mai puternică barieră în calea investițiilor. Totodată, resursele limitate de personal calificat continuă să frâneze apetitul investițional în întreaga UE. În plus, firmele din România menționează starea infrastructurii de transport ca fiind o barieră pe termen lung în calea investițiilor.

Impactul pandemiei covid asupra investițiilor în afacerile din România este totuși mai mic decât media UE. Mai mult de un sfert (27%) dintre firmele din România declară abandonarea sau întârzierea planurilor de investiții ca urmare a pandemiei, mai puțin decât media UE (35% dintre firme). Același procent de firme din România (27%) continuă derularea planurilor de investiții, deși la un nivel redus. În ultimul exercițiu financiar, scopul principal al investițiilor firmelor din țara noastră este înlocuirea clădirilor, mașinilor, utilajelor și echipamentelor IT existente (43%). Aproximativ una din zece firme se confruntă cu constrângeri de finanțare, iar dependența de surse interne de finanțare rămâne ridicată. Accesul la finanțare este o problemă în România, într-o măsură mai mare decât în alte țări ale UE.

75% dintre firmele din România afirmă că schimbările climatice au în prezent un impact asupra afacerilor lor, în timp ce 66% declară că investesc deja sau intenționează să investească în proiecte legate de climă. Cu toate acestea, doar 37% dintre firme au reușit să investească în măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice, cu mult sub media UE (47%).

Sondajul a fost realizat pe baza interviurilor cu un eșantion de 480 de firme din România, în perioada mai-august 2020. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.616 secunde