Interviu cu Flori Costache – Senior HR Business Partner, KMG International. "La Petromidia suntem ca într-o familie"

1669
Interviu cu Flori Costache – Senior HR Business Partner, KMG International.

Articole recomandate

- În primul rând, să ne povestiți despre experiența dumneavoastră în Rompetrol și despre misiunea importantă pe care o aveți în grup.


- Sunt deja 20 ani de când m-am alăturat marii familii Rompetrol, aici am găsit încă de la început oameni frumoși care își cunosc menirea. Oamenii cu idealuri înalte, ghidați de profesionalism și dăruire contribuie și susțin creșterea importantă a brandului, devenit în ultimii ani un vector de profesionalism în industrie. Misiunea mea este aceea de partener strategic al managementului companiei în scopul maximizării valorii capitalului uman, precum și alinierea la inițiativele, valorile și strategia companiei.


-Petromidia este unul dintre principalii angajatori din regiunea Dobrogei. Pe ce criterii se realizează recrutarea oamenilor? Exista o cerere mare din partea localnicilor?


-Petromidia este, fără dar și poate, cel mai important angajator industrial din regiune. Este locul în care mii de colegi s-au dezvoltat atât profesional cât și uman datorită faptului că au ajuns într-un mediu competitiv și provocator. 


Procesul de selecție al candidaților este foarte riguros. Căutăm tineri entuziaști, dornici să facă performantă, știm că sunt mulți care își doresc să lucreze în Petromidia sau măcar să aibă o experiență de internship la noi. Da, suntem exigenți în alegerea colegilor, dar mereu reușim să-i găsim pe cei mai buni. Luăm în considerare toate aspectele, numai așa îi alegem pe cei mai potriviți pentru o industrie extrem de antrenantă, care adesea îți oferă un scenariu nou, provocări noi.  
Da, majoritatea colegilor noștri din Petromidia sunt localnici din Năvodari, Corbu, Constanța, dar avem alături de oameni noi și câte un ardelean, un moldovean, un muntean, un oltean, sau câte un coleg kazah ceea ce reflectă diversitatea. 


-Există zone de activitate unde vă este greu să găsiți oameni potriviți nevoilor companiei?


-Poate că este greu câteodată să găsim candidatul care să se potrivească 100% pentru un anumit post, datorită faptului că specializările sunt foarte diferite și extrem de specifice industriei de prelucrare a țițeiului. Sunt peste 2000 de colegi care lucrează în diverse departamente suport, în afară de cel de producție (rafinărie si petrochimie) și al căror aport este la fel de important. Din fericire însă, Petromidia nu duce lipsă de colegi dornici să performeze sau de candidați dornici să intre în marea noastră familie.


-Ce calități căutați atunci când recrutați oameni noi pentru rafinăria Petromidia?


-Pentru că Petromidia reprezintă o platformă industrială de anvergură care produce plus valoare în fiecare zi, aflându-se într-o continuă dezvoltare, calitățile care creionează profilul angajatului din rafinărie sunt: seriozitate, atitudine proactivă, energie, inovație, dorința de dezvoltare, determinare, corectitudine și cunoștințe specifice. Putem să spunem că evoluția rafinăriei ține foarte mult și de evoluția resurselor umane, care s-au adaptat industriei, timpurilor, tehnologiei și viziunii promovate la nivelul Grupului.


-Anul trecut, Petromidia a avut rezultate operaționale de excepție. Cât de important este factorul uman în atingerea acestor performanțe?


-Rezultatele operaționale excepționale obținute reprezintă încununarea eforturilor continue ale tuturor celor care, zi de zi, se îngrijesc ca performanța să fie la cel mai înalt nivel. Sunt de părere că fără oamenii capabili care lucrează în Petromidia, nu se puteau atinge recordurile din ultimii ani. Poți să investești sute de milioane de dolari în tehnologizare, dar fără ca omul să controleze procesele și echipamentele, Petromidia este doar un colos de fiare. Atunci când omul își pune amprenta, acest colos prinde viață, performează și ajunge să devină un model de performanță. 


Activitatea mea este concentrată asupra lucrului cu oamenii, pot fi considerată subiectivă, dacă aș spune că, fără ei, Petromidia nu ar fi ajuns la aniversarea a 40 de ani de rezultate remarcabile, părerea mea este împărtășită de toți cei care au construit, au menținut, au dezvoltat și poartă Petromidia mai departe.


-Cât de importante sunt programele de internship? Dezvoltați acest concept pe care îl implementați de peste 15 ani.


-Programul de internship derulat de-a lungul anilor reprezintă unul dintre cele mai moderne procese de selecție și recrutare a fortei de muncă, de fapt, consider că aici este pepiniera viitorilor noștri specialiști.


Trebuie doar să ne gândim că sunt peste 1500 de tineri care au fost instruiți de specialiștii din Rompetrol începând cu anul 2001. Foarte mulți dintre internii care au trecut prin acest program ne-au devenit colegi, iar astăzi vorbim de tineri care au ajuns să fie directori de departamente, șefi de instalație sau experți în ceea ce fac. Internship-ul realizat la Petromidia Năvodari, Vega Ploiești, dar și la celelalte entități ale KMG International care susțin activitatea de producție, este un model de succes în ceea ce privește absorbția forței de muncă tinere în industria energiei. Gândiți-vă că în fiecare an ne vin peste 100 de tineri în program, foarte motivați, care au deja un bagaj de cunoștințe teoretice foarte bun, iar după două luni în care află secretele de la mentorii lor, îi vedem și mai motivați să ni se alăture. Dorința acesta este răsplata noastră. Când îi vedem cu câtă ardoare vor să lucreze alături de noi, ne dăm seama că ne-am îndeplinit misiunea.


-Sunt tinerii interesați să lucreze în Petromidia?


-Foarte mult. Poate părea paradoxal, într-o eră în care mulți au prejudecăți, în care generația tânără nu este privită ca una motivată și harnică, dar adevărul este altul. Tinerii de astăzi sunt extrem de bine orientați către ce vor să facă și tind către excelență în tot ceea ce fac. Vorbim de generații care s-au născut în democrație, care au crescut 
într-un cu totul alt mediu decât colegii pe care îi găsesc în Petromidia, despre care aș putea spune, fără să exagerez, că sunt mai pragmatici. Iar acest lucru ne bucură, chiar dacă ne fac misiunea mai grea, pentru că trebuie să cântărim foarte mult atunci când îi alegem să ne fie colegi.


-Cum văd oamenii cu experiență aceste valuri de tineri care se integrează în rafinărie? Există o relație specială între angajații cu experiență și cei nou veniți?


-Aș dori, în primul rând, să demontez mitul conflictului dintre generații. În Rompetrol, noi punem accent deosebit pe transferul de cunoștințe între generații, pe dezvoltarea continuă a resursei umane. Între tineri și seniori se creează o extraordinară legătură ce ne duce cu gândul că tinerii se integrează perfect alături de specialiștii noștri seniori, legătura care se poate vedea atunci când lucrează umăr la umăr prin instalații, când se consultă și când își împărtășesc experiențele sau ideile. Ideea de mentorat este foarte bine receptată: tinerii sunt mulțumiți de faptul că au de unde să învețe meserie, iar colegii noștri seniori sunt fericiți pentru că își pot transmite cunoștințele și pot să se adapteze mai ușor la nou.


-Care sunt cele mai mari provocări în meseria dumneavoastră?


-Oamenii sunt cea mai importantă resursă a noastră, așa că, în fiecare moment, trebuie să avem grijă de aceștia. În acest sens trebuie să ne aplecăm asupra fiecăruia dintre colegii noștri astfel încât să creăm un mediu propice de afirmare și dezvoltare profesională pentru a putea face față provocărilor din fiecare zi și de a avea "omul potrivit la locul potrivit", luând în considerare faptul că nu oricine poate face față în industria noastră. Ne străduim să avem printre noi oamenii potriviți și să le oferim posibilitatea de dezvoltare profesională, astfel încât să realizăm împreună rezultate extraordinare. 


-În concluzie, cum apreciați valoarea angajaților din Petromidia? 


-Oamenilor din Petromidia le datorăm totul. Ne place să spunem că fiecare a avut o contribuție importantă la ceea ce a devenit astăzi cea mai mare și cea mai modernă rafinărie din România. A atins rezultatele excepționale prin prisma muncii susținute a acestor oameni frumoși, care împreună formează o mare familie. Poate sună a clișeu, dar aici toți suntem prieteni, ne ascultăm, ne consultăm, plângem și râdem împreună, așa cum se întâmplă într-o familie. 


Deși rezultatele sunt excepționale, sunt convinsă că întotdeauna se va găsi loc de mai bine prin adaptarea și alinierea la progresul tehnic care este foarte dinamic, iar colegii noștri știu că trebuie să se dezvolte continuu pentru a face față acestor provocări.   




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4024 secunde