Info fiscalitate: plata impozitelor de către cei ce închiriază camerele în scop turistic

606
Info fiscalitate: plata impozitelor de către cei ce închiriază camerele în scop turistic - infofiscalitate-1436803144.jpg

Articole de la același autor

27 iulie 2015 este termen pentru plata primei tranșe din impozitul pe venit și din contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din închirierea camerelor în scop turistic.

Contribuabilii-persoane fizice au obligația să efectueze plata anticipată reprezentând 50% din impozitul pe veniturile din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una și cinci camere inclusiv, pentru anul 2015. Până la aceeași dată contribuabilii au obligația plății primei tranșe din contribuția de asigurări sociale de sănătate aferentă acestor venituri.

Contribuabilii care realizează venituri de această natură datorează un impozit de 16% asupra venitului stabilit ca normă anuală de venit.

Criteriile de stabilire a normei anuale de venit corespunzătoare unei camere de închiriat în scop turistic situată în locuința proprietate personală sunt  prevăzute de Ordinul comun al ministrului dezvoltării regionale și turismului și ministrului finanțelor publice nr. 22/28/2012

În ce privește contribuția de asigurări sociale de sănătate (în cotă de 5,5%), baza lunară de calcul a acesteia este valoarea anuală a normei de venit raportată la cele 12 luni ale anului și nu poate fi mai mică decât un salariu minim brut pe țară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuția. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de cinci ori câștigul salarial mediu brut.

Persoanele fizice care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una și 5 camere inclusiv pot opta pentru determinarea venitului net anual în sistem real pe baza datelor din contabilitatea iar în cazul în care își exprimă această opțiune au obligația de a completa Registrul de evidență fiscală (art. 62^2 alin.(1) din Codul fiscal).

Obligațiile de plată anticipată pentru impozitul pe venit și contribuția de asigurări sociale de sănătate în cazul veniturilor din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală sunt stabilite de către organul fiscal pe baza declarației privind venitul estimat/normei de venit și sunt comunicate contribuabilului prin decizia de impunere.

Plata impozitului și contribuției de asigurări sociale de sănătate se efectuează în doua rate egale, astfel:  50% până la data de 25 iulie inclusiv și 50% până la data de 25 noiembrie inclusiv. Întrucât anul acesta data de 25 iulie 2015 este zi nelucrătoare, termenul limită de plată este data de 27 iulie 2015.

Plata impozitului pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate se efectuează pe codul numeric personal al persoanei fizice care realizează aceste venituri la trezoreriile unităților fiscale în a căror rază  teritorială aceștia își au domiciliul.

Norma anuală de venit pe anul 2015 corespunzătoare unei camere de închiriat pentru contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una și 5 camere inclusiv, în conformitate cu prevederile art. 62^1 din Codul Fiscal, este publicată pe site-ul  Agenției Naționale de Administrare Fiscală portalul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați /Asistență contribuabili/Informații curente/Informații utile/Norme de venit sau la adresa de internet: https://static.anaf.ro/static/10/Galati/Gl1_115.htm

Pentru locuințele situate în localitățile de pe litoralul Mării Negre, norma de venit de 10.800 lei/cameră/an, transmisă de către Autoritatea Națională pentru Turism, se consideră normă de venit corespunzătoare sezonului turistic estival. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4314 secunde