Pe timpul pandemiei Covid-19

Industria turismului a angajat "îngerii" să-i aducă clienți

228
Industria turismului a angajat

Articole de la același autor

Tocmai terminasem de scris articolul de fond pentru ediția următoare a ziarului "Cuget Liber", când soneria smartphone-ului începu să țipe la mine:

- Dar răspunde odată, surdule! Te faci că nu auzi!?

Am mai lăsat-o câteva clipe să-i fac în ciudă și, în cele din urmă, am deschis aparatul. Imediat, o voce suavă, catifelată, de înger, mi-a mângâiat timpanul:

- Domnul Tița-Călin? Reprezint Clubul exclusivist - și a urmat un nume lung, pe care nu l-am reținut. Vă invităm să îi deveniți membru. Veți beneficia de reduceri la hotelurile și restaurantele din…

- Domnișoară, eu nu frecventez restaurantele! De altfel, din cauza pandemiei Covid-19, Guvernul le-a închis pe toate.

- Ah, nu m-ați înțeles! E vorba de restaurante din străinătate.

Și Îngerul începu să mă ispitească:

- Nu v-ar surâde ideea să vă luați micul dejun la "The River Cafe" din New York, prânzul la restaurant "Grotta Palazzese" din Bari, Italia, iar cina în restaurantul subacvatic "Ithaa Undersea" din Insulele Maldive?

Pentru o clipă subconștientul meu începu să viseze. Se trezi exclamând: "Ce ar fi dacă?" Dar glasul conștiinței îl puse imediat la punct. Așa că am răspuns:

- Domnișoară, îmi pare rău, dar eu nu mai călătoresc de multă vreme. Urăsc deplasările, concediile, excursiile și vacanțele!

Iubesc vapoarele

Destăinuirea mea luă Îngerul prin surprindere. Mă interogă:

- Cum, nu vă place să mergeți pe munte? Să…

Temându-mă că va începe să-mi vorbească despre pădurile verzi și poienile însorite, despre creștetele pleșuve ale Carpaților, Alpilor și Apeninilor, despre cerbi, căprioare și vulturii pleșuvi, despre cabanele cu vedere spre priveliști de vis și vesele focuri de tabără, i-am tăiat-o din scurt:

- Domnișoară, eu sunt de la mare. Iubesc valurile, pescărușii, vapoarele, dar urăsc muntele! Ultima oară când am fost în concediu într-o stațiune montană - asta s-a întâmplat în urmă cu un sfert de secol - deși ar fi trebuit să stau o săptămână, n-am rezistat decât trei zile. Atunci, m-am jurat să nu mai merg decât în ținuturile care au vapoare!

Îngerașul a prins ideea din zbor și plusat:

- Vai, dar vă putem oferi o mulțime de destinații turistice în zone maritime. Ce preferați: Las Palmas de Gran Canaria ori Costa del Sol, în Spania? St. Tropez ori Cannes, în Franța?

Auzind numele faimoaselor destinații turistice, subconștientul m-a ispitit: "Ce-ai zice de o vacanță pe malul Mediteranei sau al Atlanticului, de o croazieră cu un yacht de lux?" Vigilentă ca un jandarm, conștiința a sărit imediat cu gura: "Asta ne mai lipsea! Vrei să rămânem blocați pe yacht, cu lunile, din cauza pandemiei Covid-19? Doar știi bine ce greutăți întâmpină bieții marinari!"

Am pus capăt disputei, spunându-i Îngerului:

- Domnișoară, eu am marea mea, aici la Constanța! Nu-mi mai trebuie și marea altora. Dar, de curiozitate, te rog să-mi spui, ce avantaje am dacă devin membru al Clubului? Primesc masă, cazare și plimbare gratuit?

Răbdător și fără să își piardă mierea din glas, Îngerul îmi spuse:

- Domnule Tița-Călin, nimic pe lumea asta nu e gratis! În schimb, veți beneficia de discount-uri ce pot ajunge până la 20%.

- Domnișoară, dacă accept să devin membru al Clubului, aș putea beneficia și de o reducere din vârsta de 70 de ani împliniți?

În loc de răspuns, s-a auzit râzând un clopoțel cristalin.



Îngerul și-a câștigat comisionul


Încurajat, am declanșat interogatoriul:

- Apropos, domnișoară, câți ani ai?

- 24 de ani! a răspuns Îngerul.

- Ai pregătire universitară?

- Evident! Am absolvit Facultatea de Științe Administrative. Acum, studiez și actoria.

Se simțea că are talent actoricesc.

- Spune-mi - sunt curios! - ce comision primești dacă eu devin membru al Clubului?

- Îmi pare rău, că nu vă pot spune. E confidențial!

- Nu-i nimic! Mi-ai spus ceea ce doream să aflu: deci aduci clienți la firmă, în schimbul unui comision. Domnișoară, ești foarte talentată pentru această activitate și, dacă n-aș avea pasiunea de a sta acasă în timpul concediului, cu siguranță că ai fi încasat un comision frumușel de pe urma mea. Dar, spune-mi, de unde ai telefonul meu? Ai pus mâna pe vreo bază de date?

- Oh, nu! Cred că v-a recomandat un client, un membru al Clubului.

Oare cine să fi fost? Subconștientul i-a bănuit pe cei mai bogați oameni ai planetei: "Probabil Bill Gates, fondatorul lui Microsoft sau Mark Zuckerberg, părintele gigantului Facebook. Ori cine știe dacă nu e mâna lui Michael Dell, președinte și CEO al companiei Dell Technologies!".

În schimb, conștiința s-a gândit că la mijloc e mâna cuiva care ar vrea să-mi petrec concediul, suportând interdicțiile de circulație din cine știe ce punct de frontieră al lumii.

Și atunci mi-a venit ideea.

- Domnișoară, pot să vă recomand un nume?

A acceptat cu bucurie. După numai o lună, un bun amic m-a sunat să-mi spună că de o săptămână e blocat la granița dintre Bulgaria și Grecia și nu reușește să obțină viza de intrare. Era dovada că, datorită sprijinului meu, Îngerul obținuse mult râvnitul comision. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7456 secunde