Industria navală românească îi copiază pe germani

784
Industria navală românească îi copiază pe germani - snc-1319388113.jpg
Asociația Națională a Construc-torilor de Nave (ANCONAV) intenționează să înființeze Centrul Român de Dezvoltare în Construcțiile Navale (RoSDC - Romanian Shipbuilding Development Centre), după modelul Centrului de Tehnologii Maritime, din Hamburg. Acesta din urmă este o asociație voluntară, cu peste 80 de membri: șantiere navale, producători de echipamente, companii de navigație, unități de cercetare și de învățământ superior, precum și instituții de stat.
Organizația din Hamburg are scopul de a consolida și a coordona cercetarea și dezvoltarea în domeniul tehnologiilor marine, prin numeroase inițiative. Proiectele propuse prezintă interes comun pentru toți membrii și urmăresc creșterea tehnicității și competitivității industriei navale germane în raport cu politicile agresive ale țărilor din Extremul Orient.
ANCONAV consideră că înființarea RoSDC poate va ajuta România să pună în aplicare decizia Uniunii Europene de a sprijini industria navală comunitară prin ajutoare de stat, direcționate spre găsirea de soluții inovative, care să-i sporească șansele pe piață.
Din RoSDC ar urma să facă parte: ANCONAV, șantiere navale, producători de echipamente, organizații de cercetare și dezvoltare, universități, societăți de consultanță, bănci etc. Primul domeniu de acțiune propus, este identificarea și sprijinirea elaborării studiilor de fezabilitate pentru diverse tipuri de finanțări, în special fonduri europene.
La viitoarea adunare generală a ANCONAV, urmează să fie înființat grupul de inițiativă care va pregăti statutul asociației și un prim program de lucru pentru următorii doi - trei ani.
Inițiativa ANCONAV ar trebui să fie preluată și de alte asociații și organizații patronale din România. Creșterea competitivității produselor și serviciilor românești pe piața națională și internațională nu se poate face doar prin eforturile unei companii sau alteia. Costurile cercetării și dezvoltării sunt mari chiar și pentru firmele puternice.
Uniunea Europeană alocă sume importante în domeniul inovației, pentru a stimula competitivitatea companiilor, prin contribuția instituțiilor de cercetare științifică și universităților. Clusterelor (asocierile dintre unitățile de producție, cercetare și învățământ) le sunt acordate cele mari resurse financiare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2017 secunde