Industria de falși meseriași

329

Articole de la același autor

55% dintre agenții eco-nomici din România se plâng de nivelul scăzut de calificare a forței de muncă, considerându-l a fi unul dintre principalii factori cu impact negativ asupra ac-tivităților lor. Aceasta este una dintre concluziile studiului sociologic privind percepția mediului de afaceri asupra economiei, realizat de TNS CSOP, la cererea Camerei de Comerț și Industrie a României. Cercetarea a cuprins un eșantion de 500 de firme, din toată țara. 


Prima care ar fi trebuit să se îngrijoreze și să reacționeze la rezultatele acestui studiu este Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC). Potrivit legii, misiunea ei este "să asigure cadrul general pentru realizarea formării profesionale continue și dezvoltarea de calificări necesare susținerii unei resurse umane naționale competitive", iar una din atribuții este "să coordoneze asigurarea calității în formarea profesională continuă a adulților".


Faptul că 55% dintre agenții economici sunt nemulțumiți de calitatea pregătirii forței de muncă demonstrează că Autoritatea Națională pentru Calificări nu își prea îndeplinește misiunea. 


Dar lucrurile sunt cu mult mai grave decât o arată studiul sociologic. Așa cum avem cohorte de falși doctori în științe, de falși medici, ingineri, juriști și economiști, de falși bacalaureați, care și-au cumpărat diplomele cu bani sau cu prestații sexuale, avem și falși muncitori calificați. 


Industria diplomelor funcționează la toate nivelurile. Cea de la nivel liceal, universitar și post-universitar a intrat, de multă vreme, în atenția opiniei publice, datorită dezvăluirilor presei și anchetelor penale. 


Pe nedrept, producția de diplome de la nivelul calificărilor pentru muncitori și personal mediu este ignorată, deși lucrurile în această zonă sunt cu mult mai grave.


Dacă vreți să vă convingeți, dați o raită prin sălile de cursuri ale furnizorilor de educație autorizați de ANC, să vedeți cum chiulesc pe capete viitorii meseriași. Absentează pentru că li se permite, pentru că atât cursul, cât și examenul sunt simple formalități. Important este că toată lumea-i mulțumită la final: furnizorul de educație, pentru că și-a luat banul, cursantul, pentru că a obținut certificatul care îi deschide porțile de pe piața muncii, chiar dacă nu se pricepe la nimic.


Potrivit informațiilor noastre, cursurile organizate pe bani europeni sunt cel mai bun prilej pentru a da rasolul. Cursantului nu-i pasă, întrucât nu-l costă nimic, iar furnizorului de educație, pentru că oricum își ia banul, chiar dacă dă buleală. 


Existența industriei de falși meseriași este posibilă pentru că, la nivel național, sunt peste 600 de furnizori de educație autorizați de ANC. 


Câți dintre aceștia au fost controlați în decurs de un an dacă au dotările și suporturile de lecție necesare, dacă au personal didactic pe specialități și de calitate, dacă asigură prezența la ore, dacă cursurile respectă standardele de calitate declarate, iar exa-menele nu sunt formale? Care sunt rezultatele inspecțiilor? Oricât veți căuta, pe site-ul ANC, răspunsurile la aceste întrebări nu le veți găsi, întrucât instituția nu a dat publicității rapoartele de activitate. 


Să ne mai mirăm că 55% dintre agenții economici din România se plâng de nivelul scăzut de calificare a forței de muncă și că tot mai mulți meseriași muncesc în stilul Dorel? 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0345 secunde