Indicii utile. Ce înseamnă eticheta cu multe plusuri de la electrocasnice?

131

Articole de la același autor

V-aţi întrebat vreodată ce reprezină multele plusuri din dreptul literei A, de pe etichetele produselor electrocasnice mari? Ei bine, în afară de clasa energetică din care face parte aparatul, mai arată şi pe ce să daţi banii dacă vreţi să economisiţi la curentul electric.

Atunci când ne-am decis să înlocuim vechiul frigider, sau maşina de spălat cu un aparat performant, avem în vedere câteva aspecte: preţul şi consumul. Cel mai adesea suntem tentaţi să ne ghidăm după vorba „ieftin şi bun”, dar ieftin nu înseamnă întotdeauna şi de calitate. Aşa că, trebuie să ne orientăm şi după ce ne spune eticheta unui produs. Eticheta energetică, pentru că despre ea este vorba, are câteva însemne care ne spun multe lucruri despre aparatul electrocasnic.

„Mulţi clienţi mă întreabă după ce să se uite când îşi aleg un produs. Pe unii îi văd că, primul lucru la care se uită este preţul. Alţii se uită la cât este de mare şi de bine compartimentat frigiderul, adică după frumuseţe. Iar eu le zic, că foarte important este numărul de plusuri de pe etichetă, pentru că ele arată cât de performant şi prietenos cu mediul este aparatul electrocasnic”, ne-a spus Marcel Tudor, responsabil de raion aparate electrice şi electrocasnice dintr-un magazin de profil.

Etichetarea energetică a fost reglementată de Uniunea Europeană în 2010 şi a devenit obligatorie în toate ţările uniunii, prin care se marchează consumul de energie electrică. Fiind o etichetă europeană, locul limbii a fost luat de pictograme, astfel că toţi cetăţenii UE pot avea un „limbaj comun” de înţelegere a indicaţiilor etichetei.

„Aduce multe informaţii despre produs eticheta. Poate fi vorba şi despre nivelul de zgomot, despre consumul de apă sau dacă este eco. Mai poate conţine şi date despre producător, model şi date tehnice. Un frigider cu două plusuri, să zicem, îţi poate aduce o economie la bugetul familiei, de aproape 1.500 lei pe an”, ne-a mai precizat responsabilul de raion.

Este bine să cumpăraţi un produs dintr-o clasă energetică cât mai înaltă chiar dacă este mai scump, pentru că prin consumul mic de curent electric vă recuperaţi costurile cu achiziţia. Un frigider vechi, adică din clasa energetică B, va avea un consum cu până la 80% mai mare comparativ cu unul din clasa A+. Un frigider din clasa energetică A++ are un consum cu 25% mai mic faţă de unul din clasa A. Iar un frigider din clasa energetică A+++ consumă cu 60% mai puţin decât unul din clasa energetică A. Preţurile variază între 8.169 de lei şi 1.039 de lei la frigiderele performante cu clasă energetică înaltă. Trebuie să mai ştiţi că începând cu 2021 acest clasament va fi eliminat treptat pentru următoarele produse: frigidere, maşini de spălat, maşini de spălat vase, televizoare, lămpi. Noul sistem va utiliza doar clasele de la A la G fără A+, A++ sau A+++.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8005 secunde