Incertitudini pe piața de energie, după abrogarea unor articole din OUG 114

139
Incertitudini pe piața de energie, după abrogarea unor articole din OUG 114 - energie-1566936862.jpg

Articole recomandate

Abrogarea în Comisia de industrii din Camera Deputaților a unor articole din OUG 114, care reintroduceau prețurile reglementate pe piața de energie electrică și gaze naturale, aduce din nou haos și incertitudine în sector, într-o perioadă în care prețurile sunt oricum în creștere, a declarat, ieri, Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER). 


"Este foarte bine că se revine la o situație de normalitate și ne bucură faptul că se dorește renunțarea la acele articole care reintroduc în piață prețurile reglementate. Însă este foarte deranjantă pentru participanții la piață această alba-neagră cu deciziile. Acest lucru duce la incertitudini în piață, la haos, la distorsiuni", a spus Ion Lungu, citat de Agerpres. 
El a arătat că nicăieri în Uniunea Europeană nu a existat o situație în care să se revină la prețuri reglementate atât de brusc și fără o consultare cu specialiștii, cum s-a întâmplat când a fost aprobată OUG 114 în decembrie 2018. 


"Indiferent de ce decizie se ia, este nevoie să se lase o perioadă pentru ca lumea să se pregătească. Nu-mi dau seama cum se va face această revenire. Să așteptăm votul final, pentru că zarurile nu au fost aruncate încă", a continuat Lungu. 
Potrivit președintelui AFEER, toate acestea au loc într-o perioada cu prețuri mai ridicate decât în mod obișnuit. 
Astfel, pe bursa de energie OPCOM, prețul spot pentru ziua de miercuri are o medie de 459 de lei pe MWh, față de 307 lei luni și 405 lei marți. Prețul maxim ajunge la 580 de lei pe MWh în orele de vârf, foarte aproape de maximul istoric din iarna 2017. 
În opinia reprezentantului furnizorilor, prețul energiei pe bursă nu are legătură cu votul din Comisia de industrii, ci este determinat de un consum foarte mare de energie electrică la nivel național, ca urmare a valului de caniculă din aceste zile, concomitent cu o hidraulicitate scăzută și o producție mică de energie eoliană. 


Comisia de industrii din Camera Deputaților a votat, ieri, respingerea articolelor din OUG 114/2018 care reintroduceau prețurile reglementate la energie și gaze. 


OUG 114 figura pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare a Camerei Deputaților din această săptămână, însă Comisia pentru buget-finanțe din Camera Deputaților a amânat întocmirea unui raport. 
Președintele comisiei, Sorin Lazăr, a făcut această propunere de amânare, el explicând că ordonanța nu poate intra în ședința de plen de miercuri întrucât nici Comisia pentru muncă nu s-a întrunit.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6248 secunde