Începând de astăzi, ANAF are acces la toate conturile bancare ale românilor

317
Începând de astăzi, ANAF are acces la toate conturile bancare ale românilor - 1-1610378883.jpg

Articole recomandate

Începând de astăzi, ANAF va avea acces la toate conturile bancare ale românilor. Anunțul că registrul central electronic pentru conturi bancare şi conturi de plăţi identificate prin IBAN este operaţional de astăzi, a fost făcut printr-o postare pe pagina de Facebook a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, potrivit Agerpres. Astfel, toate instituțiile care au conturi pentru persoane fizice și juridice trebuie să trimită Fiscului datele financiare. Noua legislație este creată pentru a lupta împotriva spălării banilor și finanțării terorismului, informează Digi24.


Potrivit ANAF, noul articol introdus în Codul de procedură fiscală (art. 61A1) vizează extinderea sferei de aplicare a acestuia, astfel încât, pe lângă instituţiile de credit, sunt obligate să transmită o serie de date şi informaţii şi instituţiile emitente de monedă electronică şi instituţiile de plată.


Această modificare este justificată de necesitatea adoptării unor măsuri legislative pentru a combate riscurile legate de anonimatul tranzacţiilor cu monede electronice, prin includerea furnizorilor implicaţi în servicii de schimb între monedele electronice şi monedele fiduciare în categoria entităţilor raportoare, instituind obligaţii în sarcina acestora care să conducă la identificarea activităţilor suspecte.


De asemenea, ANAF menţionează că Registrul central electronic pentru conturi bancare şi conturi de plăţi identificate prin IBAN prezintă avantajul de a pune la dispoziţie în timp util şi eficient a informaţiilor pentru instituţiile financiare, precum şi pentru autorităţi din ţări terţe, implicate în combaterea infracţiunilor de spălare de bani sau finanţarea terorismului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 11 Ianuarie 2021
Stire din Economie : Mozaic economic
Luni, 11 Ianuarie 2021
Stire din Economie : Când va fi pe plus TAROM
Pagina a fost generata in 0.6199 secunde