ÎNCĂ MAI VISEZI LA O LOCUINȚĂ? Câte dintre apartamentele din Constanța se încadrează în Prima Casă

1228
1
ÎNCĂ MAI VISEZI LA O LOCUINȚĂ? Câte dintre apartamentele din Constanța se încadrează în Prima Casă - blocuri1-1368110803.jpg

Articole de la același autor

Ultimii ani grei prin care a trecut economia românească au și câteva părți bune, cel puțin pentru cei care au reușit să-și mențină veniturile la nivelul anterior începerii crizei. Prețurile umflate artificial ale apartamentelor au scăzut destul de mult, așadar la această oră oferta de locuințe care se încadrează în bugetul maxim de 60.000 de euro al Programului Prima Casă (pentru o locuință veche) este una mult mai consistentă.

La nivel național, 62,5% dintre apartamentele vechi scoase la vânzare sunt compatibile cu programul Prima Casă, se arată într-o analiză a portalului imobiliare.ro. În ceea ce privește municipiul Constanța, procentul este peste cel național. Unele agenții constănțene spun că sunt și perioade în care ponderea apartamentelor vechi cu prețuri sub 60.000 de euro pe care le au în portofoliu ajunge chiar și la 70 - 80%.

Mai mult, și 42% din oferta totală de apartamente noi la nivel național se încadrează în prezent în suma de 60.000 de euro. Pe prima poziția întâlnim municipiile Iași și Cluj (64% din totalul apartamentelor noi), iar la polul opus Timișoara, cu 48% și Brașovul, cu 30% din oferta de pe acest segment. În Constanța, la acest moment 50% dintre apartamentele noi se încadrează în limita a 60.000 de euro, arată analiza portalului.

Puține case sub 60.000 de euro

În ciuda acestor procente care acum aproximativ cinci ani de zile păreau imposibile, numărul tinerilor constănțeni care au reușit să-și ia o casă prin acest program nu a crescut semnificativ ci, pe alocuri, chiar din contră. Agenții imobiliari constănțeni, cei la care ajung până la urmă mare parte dintre cei care vor să-și cumpere o casă, spun că nu s-a văzut nicio creștere, și asta deoarece băncile sunt acum mult mai prudente, așadar și numărul creditelor oferite, chiar și prin Prima Casă, este mult mai mic.

În ceea ce privește oferta de case, la nivel național 22% din totalul anunțurilor reprezentând case vechi au un preț de strigare de cel mult 60.000 de euro. Și Constanța se poate lăuda, în acest moment, potrivit datelor centralizate, cu un procent destul de mare în acest sens. 18% dintre casele vechi scoase la vânzare au acum un preț mai mic sau egal cu 60.000 de euro.

Criterii pentru Prima Casă

Vreți să știți dacă puteți cumpăra sau construi o casă prin programul Prima Casă 4? Iată care sunt criteriile de eligibilitate: dacă dețineți o locuință cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp puteți accesa un credit ipotecar garantat de stat pentru a cumpăra o locuință cu o suprafață mai mare; dacă dețineți cote părți dintr-o locuință puteți beneficia de credite garantate de stat pentru a achiziționa diferența de cote-părți; aveți dreptul să achiziționați, în cadrul Programului, o singură locuință finalizată, aflată pe teritoriul României, înscrisă în cartea funciară în condițiile legii; la fel, puteți construi doar o casă, singur sau împreună cu alte persoane, respectând reglementările în vigoare referitoare la programul Prima Casă 4; trebuie să dispuneți de un avans de minimum 5% din prețul de achiziție a locuinței și/sau care acoperă diferența dintre prețul de achiziție a locuinței rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare și finanțarea garantată; trebuie să constituiți un depozit colateral pentru garantarea dobânzii, în valoare egală cu trei rate de dobândă, valabil pe întreaga durată a finanțării; trebuie să păstrați locuința achiziționată cel puțin cinci ani de la data dobândirii; trebuie să asigurați locuința achiziționată împotriva tuturor riscurilor și să desemnați statul român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, ca beneficiar al poliței de asigurare, pe toată durata finanțării.


Comentează știrea

admirator
10 mai 2013
bun articol

e adevarat, preturile au scazut (practic s-au prabusit) la apartamente, dar asta nu a inviorat piata. Bancile sunt prudente, tinerii sunt prudenti, salariile nu au crescut suficient. Problema e ca 60.000 E sunt apartamentele cu 2 camere. Mai rar cu 3. Sau sunt cele cu confort redus, de care incearca sa scape firmele specializate. Ramine intrebarea de baraj. Daca se vor pastra preturile actuale (800-900 E/mp.) se va putea relua constructia de case noi? Deocamdata, investitorii vor sa scape de ce au construit, la orice pret. Fie si pentru a scapa de dobinzile la banci,pentru creditele contractate. Acest pret nu va reusi sa relanseze productia. Pina nu creste iar pretul de cumparare (cel putin 1500 E/mp), nu cred ca vom asista la o inviorare a constructiilor. Apoi, vedeti si din ce se construieste. Una e un apartament "vechi" dar din beton armat sau caramida si alta unul nou, modern, dar din rigips si pereti autoportanti... In cel mai bun caz BCA... Interesant creditul pentru diferenta de camere... (garsoniera/2 camere, 2 camere/3 camere etc.)

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8951 secunde