Factori importanți de risc în cazul pestei porcine africane

Importurile ilegale de porci vii, produsele din carne și biosecuritatea scăzută în exploatații

682
Importurile ilegale de porci vii, produsele din carne și biosecuritatea scăzută în exploatații - importurile-1535282865.jpg

Articole recomandate

Factorii de risc cei mai importanți în cazul pestei porcine africane (PPA) sunt importurile ilegale de porci vii și produsele din carne de porc, precum și biosecuritatea scăzută în exploatațiile de creștere a porcilor, potrivit unei analize realizate de Jose Manuel Sanchez-Vizcaino, expert al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor. 


Jose Manuel Sanchez-Vizcaino a fost prezent în România, săptămâna trecută, la o întâlnire pe tema PPA, unde au participat conducerea Autorității, specialiști din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală și reprezentanți ai asociațiilor din industria cărnii de porc, informează ANSVSA într-un comunicat remis Agerpres. 


În cadrul întâlnirii, profesorul spaniol a expus celor prezenți rezultatele cercetărilor sale asupra virusului pestei porcine africane, dar și experiența sa în combaterea acestei boli în țări precum Spania, Portugalia și Lituania. 


Potrivit expertului, principalele probleme în controlul PPA sunt legate de faptul că organismul animal nu produce anticorpi pentru neutralizare (motiv pentru care încă nu s-a găsit un vaccin), rezistența mare la condițiile de mediu și variabilitate a genotipurilor mare (24 genotipuri). De asemenea, semnele clinice ale animalelor infectate sunt asemănătoare cu cele ale altor boli, diagnosticul se poate pune doar în urma analizelor de laborator, iar contaminarea se face pe mai multe căi, respectiv prin insecte contaminate, resturi contaminate, animale purtătoare, condiții de biosecuritate nerespectate. 


"Principalele probleme în ceea ce privește PPA sunt fermele cu biosecuritate slabă (cu animale crescute în aer liber, cu posibilitate de mișcare și în afara padocurilor, în curte), procesul de identificare a animalelor efectuat necorespunzător, ceea ce creează probleme în trasabilitate, controlul scăzut al mișcării animalelor și al dezinfecției vehiculelor de transport", arată analiza expertului Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor. 


De asemenea, acesta susține că este nevoie de un program global de eradicare, schimbări în industria porcului și soluții clare pentru mișcările din fermele comerciale. 


"Printre factorii de risc cei mai importanți au fost menționați importurile ilegale de porci vii și produsele din carne de porc și biosecuritatea scăzută în exploatațiile de creștere a porcilor. A fost subliniat faptul că, în cazul bolilor care prezintă un pericol de răspândire prin intermediul animalelor sălbatice, biosecuritatea reprezintă un instrument esențial", se arată în document.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2963 secunde