Guvernul va relua listarea la bursă a companiilor de stat

186
Guvernul va relua listarea la bursă a companiilor de stat - guvernulvarelualistarealabursaac-1600883712.jpg

Articole de la același autor

Anunțul agenției FTSE Russell prin care piața de capital din România este promovată efectiv la statutul de piață emergentă secundară reprezintă un moment istoric pentru piața de capital locală și echivalează cu intrarea României în Uniunea Europeană, apreciază ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

România a aderat, începând de luni, 21 septembrie 2020, la standardele unei comunități investiționale recunoscute și acceptate la nivel mondial, astfel că impactul pentru piața noastră de capital ar putea fi semnificativ, mărind atât lichiditatea de pe piața locală, cât și vizibilitatea la nivelul marilor investitori internaționali.

Potrivit ministrului finanțelor, promovarea la statutul de piață emergentă a reprezentat, în primul rând, un efort al pieței de capital, al operatorului bursei, al emitenților și investitorilor la Bursă, în mare parte al mediului privat și mai puțin al autorităților, care au neglijat în ultimul timp piața de capital din România, au stopat orice inițiative de listare și au avut multe acțiuni criticate de investitori.

În opinia ministrului Florin Cîțu, acest pas uriaș pentru piața de capital reprezintă și o dovadă că antreprenoriatul românesc se schimbă treptat, se profesionalizează, vin noi generații de oameni de afaceri și de manageri, mai sofisticați, orientați către piață și către reguli transparente.

„Din estimări și pe baza experienței țărilor care au parcurs deja trecerea la statutul de piață emergent, în următorii ani vor fi deblocate pentru investiții pe piața locală de capital fonduri de sute de milioane, poate miliarde de euro, care nu puteau fi direcționate până acum în România din cauza profilurilor de risc ale unor mari fonduri, ce excludeau piețele de frontieră. Depinde numai de noi ca aceste fonduri să vadă oportunitate în România și să antreneze noi investiții”, a spus ministrul.

Ministerul Finanțelor Publice a făcut, deja, în acest an, pași în direcția susținerii pieței de capital, iar de anul viitor guvernul va relua listarea la bursă a companiilor de stat.

Ministerul Finanțelor Publice colaborează cu ASF la definirea Strategiei pentru Dezvoltarea Pieței de Capital în contextul în care un rol mai mare al finanțării afacerilor prin piețele bursiere este deja gândit la nivelul întregii Uniuni Europene, unde se are în vedere o schimbare de strategie și o remodelare a sistemului continental.

Totodată, MFP a readus la Bursa de Valori București titlurile de stat Fidelis, cu o premieră absolută, emisiunea în euro, iar aceste emisiuni vor reprezenta o constantă în politica de finanțare a deficitului.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 23 Septembrie 2020
Stire din Economie : Performerii pieței de capital românești
Marţi, 22 Septembrie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 0.3637 secunde