Guvernul Orban se luptă să țină în frâu sălbaticul buget de stat

239
Guvernul Orban se luptă să țină în frâu sălbaticul buget de stat - guvernulorbanseluptasatinainfrau-1578693196.jpg

Articole de la același autor

Cabinetul Orban e condamnat să găsească soluții pentru a ține în frâu deficitul bugetar. Moștenirea cu adevărat grea lăsată de Guvernul Dăncilă și bombele legislative cu efect întârziat plasate de social-democrați ar putea provoca o explozie a cheltuielilor bugetare în 2020. 


Liberalii se străduiesc din răsputeri să redirecționeze execuția bugetară astfel încât, încet – încet, să se refacă echilibrul dintre venituri și cheltuieli. Dar pe de altă parte se feresc să supere vreo categorie de cetățeni și să își piardă susținerea electoratului. De aceea evită să taie în carne vie, cum au făcut PDL și Guvernul Boc, care au plătit pentru această îndrăzneală. 


Cum-necum, Guvernul Orban trebuie să facă ordine în cheltuielile bugetare, să le elimine pe cele inutile, să atragă mai multe venituri din taxe și impozite, mai mulți bani de la Uniunea Europeană, să stimuleze investițiile și creșterea economică, totodată. Grea treabă, dar până la urmă asta este meseria Puterii, a guvernanților, să administreze eficient treburile țării.


Înghețarea unor cheltuieli bugetare
În urmă cu câteva zile, Ministerul de Finanțe a pus în dezbatere publică proiectul de Ordonanță de guvern privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative.


Iată, pentru a tempera creșterea cheltuielilor bugetare se propune, înghețarea în 2020, la nivelul anului 2019, a următoarelor: 
- indemnizațiile pentru funcțiile de demnitate publică alese și numite; - indemnizațiile de hrană de care beneficiază personalul din sectorul bugetar; 
- indemnizațiile de merit (de 6.240 lei).


În plus, pentru a stopa creșterea numărului bugetarilor, se propune ca în cadrul instituțiilor și autorităților publice ocuparea prin detașare a posturilor vacante sau temporar vacante să se realizeze numai cu personal din interiorul acestora, nicidecum din afara lor.


O gură de oxigen pentru mediul de afaceri
Pe de altă parte, Guvernul Orban le dă o gură de oxigen agenților economici care nu s-au dotat cu aparate de marcat electronice fiscale, urmând a fi modificată și completată OUG nr. 28/1999. Se propune prelungirea cu 12 luni a termenului prevăzut de lege pentru dotarea cu aparate de marcat a operatorilor economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și de acceptatoare de bancnote sau monede, după caz.


Nu sunt uitate nici instituțiile bancare. Proiectul de act normativ propune eliminarea taxei pe activele financiare instituită prin OUG 114/2018. Inițiatorii  ordonanței de guvern apreciază că prin această măsură se stimulează creditarea, intermedierea financiară și economisirea. Ceea ce înseamnă un plus de venituri la bugetele statului. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3088 secunde