Guvernul german se așteaptă la cea mai gravă recesiune înregistrată după 1970

138
Guvernul german se așteaptă la cea mai gravă recesiune înregistrată după 1970 - 5db807addee0191c820ca372-1588166147.jpg

Articole recomandate

Guvernul german și-a revizuit prognozele de creștere pentru acest an din cauza pandemiei de coronavirus și se așteaptă la cea mai gravă recesiune înregistrată de Germania după 1970, a declarat miercuri ministrul Economiei, Peter Altmaier, informează agerpres.ro.


"Ne confruntăm cu provocări majore, atât din punct de vedere economic cât și din punct de vedere politic", a declarat Peter Altmaier cu ocazia prezentării noilor prognoze revizuite privind evoluția celei mai mari economii a Europei.


Conform noilor estimări, Produsul Intern Brut al Germaniei va înregistra o contracție de 6,3% în acest an, față de un avans de 1,1% cât estima Berlinul în luna ianuarie. Peter Altmaier se așteaptă ca cea mai dificilă perioadă a crizei să se încheie până la finele celui de-al doilea trimestru, după care activitatea economică își va reveni, astfel că în 2021 Produsul Intern Brut al Germaniei va cunoaște un salt de 5,2%.


Peter Altmaier a subliniat însă că aceste prognoze se bazează pe o ridicare "progresivă și moderată" a restricțiilor adoptate pentru a limita propagarea pandemiei. Altmaier a avertizat autoritățile să nu se grăbească să relaxeze restricțiile deoarece astfel crește riscul unui al doilea val de infecții, ceea ce ar afecta preconizata revenire a economiei în a doua jumătate a anului.


"Numai dacă ridicăm restricțiile economice și sociale pas cu pas, și proporțional, putem începe o revenire lentă în a doua jumătate a anului", a spus Peter Altmaier.


De asemenea, Guvernul german prognozează că rata inflației va scădea la 0,5% în 2020 și va reveni la 1,5% în 2021. În ceea ce privește numărul de șomeri, acesta ar urma să crească până la 2,62 milioane în 2020, de la o medie de 2,27 milioane în 2019, însă numărul persoanelor care se vor înscrie în schema guvernamentală de program redus de muncă va urca la trei milioane.


Separat, institutul economic german DIW a anunțat și el că se așteaptă ca economia germană să se contracte cu peste 6% în acest an, adăugând că recesiunea provocată de pandemia de coronavirus ar putea să fie mai gravă decât cea din timpul crizei financiare din 2008. DIW susține că cea mai mare economie a Europei s-a contractat cu 2% în primul trimestru și se va prăbuși cu 10% în perioada aprilie-iunie, în condițiile în care mari sectoare ale economiei au fost paralizate de criza coronavirusului.


Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinație a bunurilor exportate de 17 state membre și una din primele trei destinații pentru 22 de state membre. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.187 secunde