Consumatorii vor fi protejați de șocul energetic

Guvernul Ciucă plafonează și mai mult prețurile electricității și gazelor naturale

452
Guvernul Ciucă plafonează și mai mult prețurile electricității și gazelor naturale - fondguvernulciucaplafoneazasimai-1643207385.jpg

Articole de la același autor

Criza mondială a prețurilor energetice a generat scumpiri în cascadă. De la materiile prime, până la produsele manufacturate, de la alimentele de bază până la serviciile destinate populației și întreprinderilor, toate costă mult mai mult decât în urmă cu patru – cinci luni. Inflația galopantă și imprevizibilă dezechilibrează sistemele economice naționale, face ca piețele de capital să intre în panică, erodează puternic puterea de cumpărare a salariilor, generează sărăcie lucie și șomaj.

Situația dramatică prin care trecem este descrisă cel mai bine de următoarele versuri:

Trăim în timpuri austere,

În care victimă-i chenzina;

Azi, gazul costă o avere,

Și-ai sărăcit de-aprinzi lumina.

Artizanii crizei

Cine se află în spatele acestei crize? Lăcomia celor ce dețin controlul resurselor și producției de petrol și gaze naturale? Interesele strategice ale Rusiei, de care depinde în foarte mare măsură aprovizionarea cu gaze a Europei?

Explicațiile date de furnizori, că evoluția prețurilor ar fi rodul jocului dintre cerere și ofertă nu ține. Economia mondială nu a crescut peste nivelul atins în 2019, înainte de declanșarea pandemiei Covid-19, și nici populația nu consumă mai mult decât de obicei.

Mai plauzibilă este ipoteza privind existența unor înțelegeri între cei mari, care dețin controlul piețelor energetice și care, în plină pandemie, au găsit prilejul de a-și maximiza profiturile. Totodată este cât se poate de evident faptul că gazele naturale au devenit o armă strategică în mâinile Federației Ruse.

În aceste condiții, singurele care pot proteja națiunile și economia de amenințarea prețurilor sunt statele. Ele trebuie să intervină acolo unde piețele nu mai funcționează după legea cererii și ofertei, să restricționeze prețurile.

Au ignorat legea

În criza prețurilor energetice, guvernanții români au avut o primă intervenție pe data de 4 octombrie 2021, când au adoptat OUG nr. 118 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.

Care a fost rezultatul? Actul normativ a fost pur și simplu ignorat. Drept dovadă, numeroase facturi au fost emise fără să se țină cont de prevederile lui. Mai mult, parcă în bătaie de joc, numeroși consumatori au fost taxați cu sume astronomice.

Populația și presa au reacționat. În urma dezvăluirilor din mass-media, partidele politice au reacționat, obligând instituțiile de stat cu rol de control să se pună în mișcare.

Rezultatele s-au văzut imediat. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a amendat societățile Electrica Furnizare, Gaz Vest, Enel Energie și Enel Energie Muntenia cu câte 200.000 de lei fiecare. La rândul său, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a aplicat amenzi contravenționale în valoare totală de 645.000 lei și l-a obligat pe unul dintre cei mai importanți furnizori de energie electrică din țară să recalculeze 2.232.224 de facturi, la care nu se aplicase compensarea și plafonarea prețului de la data de 1 noiembrie 2021.

Guvernul intervine din nou

Evoluția prețurilor și comportamentul jucătorilor de pe piața energetică au demonstrat că prevederile OUG nr. 118/2021 sunt insuficiente. Drept urmare, în ședința din data de 25 ianuarie 2022, Guvernul Ciucă a adoptat o nouă ordonanță de urgență. Potrivit acesteia, în perioada 1 februarie – 31 martie 2022, prețul la energie electrică va fi plafonat la 80 de bani pe kW (față de 1 leu pe kW, în lunile noiembrie – decembrie 2021), iar cel al gazelor naturale, la 37 de bani pe kW (față de 31 de bani pe kW), indiferent de nivelul consumului.

Referindu-se la noul act normativ, ministrul energiei, Virgil Popescu, a explicat că de plafonarea prețurilor energetice beneficiază toți consumatorii casnici și non-casnici (spitale, școli, grădinițe, universități etc.), cu excepția marilor consumatori de energie electrică care au beneficiat, în baza prevederilor Ordonanței 81, de schema de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană. În 2021, în baza ei, au fost plătite ajutoare de stat în sumă totală de 130 de milioane de euro, în 2021. În prezent, se poartă discuții cu Comisia Europeană pentru reînnoirea ei. Nici CET-urile nu vor beneficia de prețul plafonat, întrucât au o schemă proprie de ajutor de stat.

Virgil Popescu i-a atenționat pe cei ce nu vor să respecte legea că, de acum înainte, Autoritatea pentru Protecția Consumatorului va putea aplica amenzi mult mai mari, de până la 200.000 de lei pentru încălcarea prevederilor acestui act normativ, pentru neaplicarea plafoanelor și a compensărilor legale. De asemenea, furnizorii sunt obligați să refacă toate facturile emise fără aplicarea prevederilor legale.

Cu mână forte

Tot în ședința de guvern din 25 ianuarie, premierul Nicolae Ionel Ciucă a decis înființarea Comitetului interministerial în domeniul energiei. Noua structură are misiunea de a identifica soluțiile necesare în vederea limitării creșterii prețurilor la energie. Principalele sale atribuții sunt stabilirea cauzelor creșterii prețurilor la energie și evidențierea posibilelor soluții aplicabile pe termen scurt, mediu și lung, în vederea limitării scumpirii lor.

Din această structură vor face parte reprezentanți ai Cancelariei primului ministru, Secretariatului General al Guvernului, ai ministerelor energiei, economiei și finanțelor, ai Agenției Naționale pentru Resurse Minerale.

La reuniunile comitetului vor participa, în calitate de invitați permanenți, reprezentanți ai Consiliului Concurenței, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, Societății Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale „OPCOM“ - SA, Bursei Române de Mărfuri - SA, precum și reprezentanți ai producătorilor, transportatorilor și ai furnizorilor de energie, ai confederațiilor patronale și sindicale, ai structurilor asociative și ai mediului academic.

Înființarea acestei structuri interministeriale demonstrează faptul că Guvernul Ciucă a dat milităria jos din pod și vrea să controleze cu mână forte piața națională a electricității și gazelor naturale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2752 secunde