Ghizii de turism, uitaţi şi abandonaţi de stat. Vor să fie în serviciul autorităţilor locale

582
Ghizii de turism, uitaţi şi abandonaţi de stat. Vor să fie în serviciul autorităţilor locale - fondghizi-1613586034.jpg

Articole de la același autor

Ghizii de turism sunt o categorie aparte fără de care vacanţa nu este completă. Fie că-i găsim când vrem să vizităm un obiectiv turistic sau o zonă turistică sau ne sunt călăuze pe poteci de munte, ghizii de turism sunt adevăraţi „ambasadori culturali ai unei destinaţii”. Această categorie importantă a turismului s-a alăturat industriei ospitalităţii şi au atras atenţia asupra problemelor cu care se confruntă de ani de zile.

Federaţia Naţională a Ghizilor de Turism din România (FNGTR), organizaţie non-guvernamentală al cărei scop este reprezentarea intereselor profesionale și economice ale ghizilor de turism, reuneşte 10 asociaţii regionale. Recent, a transmis o propunere privind modificarea și completarea OUG 224/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentație și agenții de turism, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei COVID-19, unde ghizii de turism nu se regăseau în textul iniţial al ordonanței. De asemenea, au făcut sesizări şi la Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, şi anume la Direcţia Turism pentru ajutorul de stat, dar nu au primit niciun răspuns. „2020 a fost un an inpredictibil, i-a luat prin surprindere pe toţi. Agenţiile de turism au avut cel mai mult de suferit de pe urma pandemiei şi implicit ghizii de turism, care mereu sunt puşi pe ultimul loc când vine vorba de despăgubiri”, a declarat Traian Bădulescu, consultant turism.

Indemnizaţie de muncă de scurtă durată pentru ghizi

Ghidul de turism reprezintă una dintre meseriile vitale ale industriei turismului. Cu toate acestea, autorităţile locale şi centrale nu iau în calcul şi această categorie când trebuie să împartă despăgubiri sau să facă reduceri de taxe. „Ne-am confruntat, ca toată lumea de altfel din domeniu, cu lipsa turiştilor iar dacă au mai fost în vară, restricţiile sanitare nu ne-au permis să ne desfăşurăm activitatea normal. Suntem unica formă de turism care reprezintă export de servicii, adică incoming, care se referă la aducerea turiştilor străini în ţară. În cadrul acestei forme de turism, ghizii au un rol extrem de important. Practic, sunt cartea de vizită a unei destinaţii”, a spus consultantul de turism. Partenerul de business al ghizilor sunt agenţiile de turism. Împreună sunt afectaţi financiar de neacordarea voucherelor de vacanţă şi cu siguranţă va duce la numărul mic de turişti români care vor merge în vacanţă în ţara lor. „În unele țări din Uniunea Europeană, lucrătorii care sunt încadrați în sectorul turismului pot beneficia de indemnizație de muncă de scurtă durată sau de un ajutor pentru concedii neplătite pe zi. Având în vedere contracția gravă a economiei și pierderea locurilor de muncă în sectorul turistic, acești lucrători sunt sprijiniți economic în multe țări europene. Ne întrebăm dacă există vreun studiu efectuat de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pentru a sprijini lucrătorii din turism: agenții de turism, ghizii de turism, „sezonierii” să își depășească dificultățile economice? Oare lucrătorii din turismul sezonier nu merită și ei să beneficieze de asigurări de șomaj?”, a atras atenţia George Vasiliu, președintele FNGTR.

Ghizii să fie în serviciul autorităţilor locale

De aceea, pentru a salva ce se mai poate, FNGTR a trimis o serie de propuneri Ministerului Economiei. Printre cele mai stringente sunt: folosirea cu prioritate a serviciilor ghizilor de turism atestaţi de către autoritățile locale, în cazul unor delegații, evenimente etc. Această activitate ar urma să fie remunerată. Includerea FNGTR pe lista entităților care vor putea accesa fonduri nerambursabile pentru membrii săi (asociații). Proiectele eligibile se referă la reconversie profesională. Reglementarea Poliției Turistice, prin protocoale cu Poliția Locală, cu scopul de a împiedica persoane neautorizate (pseudo – ghizi) să exercite această profesie. De asemenea, o măsură necesară, spun reprezentanţii ghizilor este scutirea de la carantinare a însoțitorilor de grup, în speță a ghizilor de pe autocare. În România există înregistraţi la Registrul Comerţului un număr de 998 de ghizi, din care 370 au ca obiect principal de activitate oferirea serviciilor de ghid. În 2020 din totalul de 483 ghizi, membrii ai asociaţiilor care alcătuiesc FNGTR, doar 61 au avut activităţi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6258 secunde