Gazoductul Marea Neagră - Podișor va traversa 1.068 de proprietăți din județul Constanța

3957
Gazoductul Marea Neagră - Podișor va traversa 1.068 de proprietăți din județul Constanța - gazoductulmaredaneagra-1547821072.jpg

Articole de la același autor

În ședința din data de 17 ianuarie 2019, Guvernul a aprobat lista terenurilor agricole situate în extravilan, pe care va fi amplasată conducta ce va transporta gazul extras din Marea Neagră până la Stația de Comprimare Gaze Podișor, din județul Giurgiu.

Conducta va traversa județele Constanța, Călărași și Giurgiu. În județul Constanța, ea va fi amplasată pe teritoriul administrativ al orașelor Tuzla și Costinești și al comunelor Topraisar, Amzacea, Mereni, Chirnogeni, Cobadin, Peștera și Rasova.

De-a lungul traseului, pe cele trei județe, gazoductul va traversa terenuri arabile, pășuni, pajiști cultivate, vii, livezi, pepiniere pomicole, fânețe, grădini, drumuri, căi ferate, ape curgătoare, canale, terenuri neproductive, mocirle și smârcuri, păduri, tufărișuri și mărăcinișuri.

În calea ei nu există monumente istorice, doar câteva situri arheologice situate în județele Constanța, Călărași și Giurgiu.

Amplasarea conductei va afecta 5.284 de proprietăți, din care 1.068 se află în județul Constanța. Proprietarii terenurilor vor beneficia de indemnizații sau despăgubiri.

Lățimea culoarului de lucru pentru montajul conductei Dn 1200 este de 24 m în terenurile arabile, pășuni, fânețe și terenurile neproductive, iar pentru zonele de vii, livezi, pădure, culoarul de lucru este de 16 m. În cazul conductei Dn 1000, lățimea culoarului de lucru este de 22 m în terenurile arabile, pășuni, fânețe și terenurile neproductive, iar pentru zonele de vii, livezi, pădure, culoarul de lucru este de 15 m.

De-a lungul traseului conductei vor fi amplasate 20 robinete de secționare precum și 10 stații de protecție catodică.

Proiectul a primit autorizația de construire emisă de Ministerul Energiei și se află în etapa de finalizare a documentației complete. Culoarul de execuție al conductei a fost stabilit pe parcursul etapelor de proiectare (studiu de prefezabilitate, studiu de fezabilitate și proiect tehnic). Pentru firul linear au fost emise, de către consiliile județene, certificatele de urbanism. Sunt în curs de obținere celelalte permise, avize, acorduri și autorizații necesare.

Au fost realizate raportul privind impactul asupra mediului și studiul de evaluare adecvată și a fost emis acordul de mediu. Consultările publice cu cei afectați de traseul conductei și alte persoane interesate s-au desfășurat în perioada 17 iulie 2017 - 27 iulie 2017.

Proiectul are ca obiective:

­ diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale a consumatorilor din România;

­ reducerea gradului de dependență de importul de gaze din Rusia;

­ transportul spre piețele central europene a gazelor naturale din Marea Neagră;

­ dezvoltarea unei capacități de transport ce va permite în viitor interconectarea cu conductele ce vor avea ca surse potențiale de alimentare gazele lichefiate de la țărmul Mării Negre (proiectul AGRI), sau gazele de șist. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0205 secunde