Gazele naturale livrate populației ar trebui să se ieftinească de la 1 iulie

169
Gazele naturale livrate populației ar trebui să se ieftinească de la 1 iulie - gazelenatruralelivratepopulatiei-1593180304.jpg

Articole de la același autor

Piața gazelor naturale se liberalizează de la 1 iulie 2020. Este bine sau rău faptul că prețul gazelor naturale livrate consumatorilor casnici nu va mai fi reglementat?

Virgil Popescu, ministrul Economiei, este convins că prețurile se vor reduce. Pe ce se bazează? Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a pus la punct "Gas Program Release" - un program de vânzare pe piața centralizată a gazelor de către cei doi mari producători: Petrom și Romgaz. Aceștia sunt obligați, prin lege, să vândă 40% din producția totală pe piața centralizată, iar licitațiile vor porni de prețul de referință al Bursei de la Viena.

Deja au fost efectuate tranzacționări prin acest mecanism, prețurile de vânzare negociate coborând la 30 - 50 de lei pe Mwh, fiind cu cel puțin 30% mai mici decât actualul preț reglementat.

Cad ultimele bariere

În ședința din 25 iunie 2020, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care, modificând Legea energiei electrice și a gazelor naturale, înlătură și ultimele bariere din calea liberalizării. Până acum, un furnizor de gaze naturale era limitat să vândă pe o rază de 50 de kilometri în jurul punctului său de lucru. Practic, un furnizor din sudul țării, care avea un preț foarte bun, era împiedicat de bariera administrativă să vândă în regiunile din nordul țării, pe motiv că acolo nu are un punct fizic de lucru. Noul act normativ le permite furnizorilor să vândă gazele naturale oriunde în țară, cu condiția să aibă un punct virtual de informare a clienților. Obligatoriu, în acest punct virtual de informare, furnizorul trebuie să primească reclamații, sesizări, să le rezolve și, de asemenea, trebuie să prezinte informații cu privire la prețul mediu de achiziție al gazelor naturale pentru fiecare categorie de client în parte, atât pentru clientul casnic, cât și pentru cel industrial.

"Practic, transparentizăm complet atât procesul de achiziție al gazelor naturale, cât și procesul de vânzare al gazelor naturale", a afirmat ministrul.

Tot prin acest act normativ a fost înlocuit programul de vânzare obligatorie a 50% din producție pe o bursă centralizată cu programul "Gas Program Release" și o cotă obligatorie de 40%. "Este tot o vânzare, dar este o vânzare competitivă, la un preț de referință european. Legăm piața românească de piața europeană", explică ministru Economiei.

În plus, furnizorii sunt obligați să cumpere cantitatea de gaze ce trebuie ofertată clienților casnici, de la producători, de pe piața "Gas Program Release", transparent și cu minimizarea costurilor.

Ultima barieră din calea liberalizării gazelor naturale va dispărea începând cu anul gazier 2021, când și piața reglementată de înmagazinare a gazelor nu va mai exista, fiind înlocuită de piața liberă.

"Practic, am luat aceste măsuri pentru a definitiva liberalizarea pieței gazelor naturale. Sunt convins că această liberalizare va duce la scăderea cu 10 - 15% și mă aștept ca, în perioada imediat următoare, în cursul lunii iulie, cel mai târziu la începutul lunii august, acest lucru să se vadă și în facturile cetățenilor", a declarat Virgil Popescu.

O altă modificare pune în acord Legea energiei electrice și a gazelor naturale cu Legea offshore (legea de extracție a gazelor din Marea Neagră). Cei ce extrag gazele din Marea Neagră vor fi obligați să comercializeze totul un procent de 40% din gaze (în loc de 50%), dar pe piața "Gas Program Release".

Dar pentru ca prețurile să scadă efectiv, este nevoie de o informare amplă a populației, a consumatorilor casnici, care trebuie să știe că pot schimba furnizorul foarte simplu, indiferent dacă au semnat sau nu un contract în acest moment, a atras atenția ministrul.

Informații în sprijinul populației

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie se implică, deja, în buna informare a populației. Pe site-ul său (www.anre.ro) sunt prezentate o serie de materiale informative cu recomandări în sprijinul consumatorilor casnici. Iată câteva dintre acestea:

- Comparatorul ofertelor tip de furnizare a gazelor naturale

- Cum pot compara ofertele furnizorilor în noile condiții?

- Ce informații ar trebui să solicit unui potențial furnizor înainte de încheierea unui contract de furnizare?

- Cum știu care este oferta cea mai bună?

- Prețul rămâne același după semnarea contractului sau poate varia?

- Care este procedura pe care trebuie să o parcurgă furnizorul înainte de a modifica prețul de furnizare?

- Ce se întâmplă dacă nu semnez un nou contract până la data de 30 iunie 2020?

- Care este perioada maximă de valabilitate pentru care se poate încheia un contract de furnizare?

- Cum schimb furnizorul de gaze naturale?

- Cât mă costă schimbarea furnizorului?

- La schimbarea furnizorului, există vreun risc de deconectare?

- Mi-am schimbat furnizorul de gaze naturale. Mai trebuie să plătesc facturile venite de la fostul meu furnizor?

- Care este procedura de soluționare a plângerilor? Cui mă pot adresa pentru asistență, fără costuri? 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.229 secunde