Furnizarea de ultimă instanţă, noul regulament al ANRE

646
Furnizarea de ultimă instanţă, noul regulament al ANRE - furnizareadeultimainstantasursas-1601532489.jpg

Articole de la același autor

Dacă nu v-aţi găsit încă un furnizor de gaze natural, Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei (ANRE) vă vine în ajutor. Furnizarea de ultimă instanţă este cea mai nouă reglementare prin care clientul final, pentru a nu I se opri furnizarea de gaze va avea un furnizor din oficiu. Orice furnizor actual poate devein unul de ultimă instanță. ANRE va desemna un număr de cel puţin 3 furnizori de ultimă instanță (FUI), prin organizarea unui proces de selecţie în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a acestui Regulament. Toți furnizorii de gaze naturale, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate stabilite prin Regulament, au posibilitatea de a desfăşura activitatea de furnizare a gazelor naturale în regim de ultimă instanţă. 


Furnizorii desemnați FUI au obligația să publice, în secţiunea dedicată de pe pagina proprie de internet, preţurile pentru furnizarea gazelor naturale în regim de ultimă instanță, inclusiv a valorilor componentelor sale, precum și Contractul-cadru de furnizare a gazelor naturale în regim de ultimă instanță. „Situaţiile identificate de ANRE prin Regulament în care clientul final nu are asigurată furnizarea de gaze naturale sunt următoarele: în cazul în care furnizorul său actual îşi pierde calitatea de furnizor ca urmare a retragerii/suspendării/expirării licenţei de furnizare a gazelor naturale; în cazul în care furnizorul său actual nu îşi respectă obligaţia de a deţine un contract de echilibrare şi acces în PVT și/sau un contract de transport/distribuție al/a gazelor naturale; în cazul în care clientul final nu îşi găseşte un furnizor”, arată Autoritatea.


 În cazul apariţiei uneia dintre situaţiile în care furnizorul nu mai poate asigura clienților săi furnizarea gazelor naturale, clienţii finali în cauză vor fi preluaţi pe o perioadă limitată de timp, de către un FUI stabilit de către ANRE dintre furnizorii desemnaţi FUI, pe baza criteriului „costul cel mai mic”, prin compararea valorilor cumulate ale componentelor publicate de către fiecare FUI pe pagina proprie de internet. Totodată, clienții finali în cauză vor fi informați de către FUI cu privire la preluare, creându-se astfel posibilitatea ca aceștia să-și caute, într-un timp cât mai scurt, un alt furnizor cu care să încheie un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurențial. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2697 secunde