Fondul de criză european trebuie actualizat în funcţie de schimbările climatice

285
Fondul de criză european trebuie actualizat în funcţie de schimbările climatice - fonduldecrizacarmenavram2-1621962407.jpg
Eurodeputata Carmen Avram a avut o intervenţie în Legislativul European cu privire la îngheţul din această primăvară care a fost cel mai puternic din ultimii 30 de ani. Pomicultorii şi viticultorii din multe părţi ale Europei au înregistrat pierderi importante din cauza temperaturilor deosebit de scăzute din această primăvară. Membră în Comisia AGRI a legislativului comunitar, Carmen Avram a făcut bilanțul dezastrului care amenință hrana a jumătate de miliard de cetățeni europeni și a cerut măsuri urgente și adaptate vremurilor pe care le trăim. Ea a precizat că schimbările climatice sunt aici şi lovesc din toate părţile, iar cel mai afectat sector este cel agricol. „În ultimii doi ani, am avut inundații devastatoare, secetă extremă și, la începutul acestui an, un îngheț, care a îngenuncheat, pur și simplu, sectoarele viticol și pomicol din Europa”, a precizat eurodeputata. Zeci de mii de hectare de pomi fructiferi din opt state membre au fost distruse de îngheţul de la sfârşitul lunii aprilie. „Din păcate, această statistică nu cuprinde şi România, iar la acest bilanţ se adaugă culturi de viţă de vie calamitate în procent de 50%, ceea ce va duce la scumpiri ale produselor agricole”, a subliniat Avram. Noua Politică Agricolă Comună trebuie să poată răspundă prompt la astfel de crize, care nu mai sunt accidentale, ci devin predictibile, iar banii nu trebuie să rămână doar pe hârtie. „Schimbările de climă ne obligă să updatăm condițiile de accesare a fondului de criză, care, în acest moment, nu poate fi folosit la îngheț. În actualul context climatic, nu cred că mai putem omite vreun fenomen natural din măsurile de intervenție rapidă. Agricultura nu e moft, agricultura e supraviețuire”, a adăugat Carmen Avram.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1002 secunde