Folosirea antibioticelor în zootehnie, pericol pentru sănătatea oamenilor

958
Folosirea antibioticelor în zootehnie, pericol pentru sănătatea oamenilor - fondantibioticele-1607961201.jpg

Articole de la același autor

Tot mai mulți specialiști europeni în sănătate, trag un semnal de alarmă cu privire la folosirea peste normele recomandate a antibioticelor în zootehnie. Astfel că riscul de a consuma carne îmbibată cu medicamente este uriaș, ceea ce duce la rezistența organismului uman la aceste subsatanțe.

În sectorul creșterii animalelor este răspândită ideea că antibioticul este bun pentru orice. De la combaterea unor boli până la administrarea chiar și în cantitate mică în furaje, ca aditiv furajer, se folosesc antimicrobiene ceea ce a dus în timp, la rezistența unor bacterii. „În zootehnie antibioticele se administrează pentru stimularea creșterii, pentru oprirea infecțiilor. Acestea se administrează de regulă pentru oprirea infecțiilor cu Escherichia Coli, cu Salmonela, dar sunt tratate greșit și animalele sănătoase prin utilizarea antibioticelor în hrană”, ne-a explicat medicul veterinar Cornel Marin.

El a mai spus că proprietarul unui animal care a fost tratat cu antibiotic ar trebui să primească de la medicul veterinar, un formular din care să reiasă care este perioada până când laptele și carnea pot fi consumate, până când animalul poate fi sacrificat, să nu fie pericol pentru consumul uman.

Vânzarea de antibiotice pentru uz veterinar, doar cu rețetă

Un prim semnal de alarmă a fost tras în Uniunea Eropenă în 2006, când a fost interzisă stimularea creșterii animalelor prin utilizarea antibioticelor. Multă vreme s-a putut cumpăra la liber de la farmaciile veterinare antibiotice, fără prescripție de la medicul specialist. Abia în urmă cu doi ani situația a fost reglementată la noi în țară, astfel că farmaciile eliberează acum antibiotic numai în baza unei rețete eliberată de medicul veterinar. Un studiu recent al Organizației Mondiale a Sănătății arată că folosirea pe scară largă a antibioticelor la animale, fără un control riguros a medicilor veterinari, a dus la mortalitatea în număr mare la oameni, din cauza rezistenței dezvoltate la antibiotice. Conform statisticilor realizate în Uniunea Europeană, rezistența antimicrobiană ucide anual aproximativ 25.000 de oameni în Europa. România se află pe locul șase în Europa în ceea ce privește cantitatea de antibiotice administrate animalelor. Peste 230 de tone de antibiotice au fost date animalelor într-un singur an în țara noastră. Printre cele mai uzitate medicamente au fost tetraciclina și penicilina. Spania se află pe primul loc la folosirea antibioticelor la animale. Astfel că, într-un singur an, în Peninsula Iberică s-au folosit peste 1.700 de tone de antibiotice. Clasamentul este urmat de Italia, cu 950 de tone, urmată de Polonia și Germania cu peste 700 de tone. Dacă ne raportăm la numărul de animale crescute în România, consumul de antibiotice în zootehnie este foarte mare, peste 200 de tone. Aproximativ 50% din producția mondială de antibiotice este utilizată în zootehnie și acvacultură. Așadar, pentru că se apropie sărbătorile de iarnă și gospodinele se pregătesc să prepare mâncărurile tradiționale, aveți grijă de unde vă aprovizionați cu carne, să fie animalul sănătos, să nu fi fost tratat cu medicamente!



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5221 secunde