X
X
Mai multe ştiri online:

Florin Cîțu: România va evita recesiunea iar economia își va reveni până la finalul anului

Ştire online publicată Sâmbătă, 08 August 2020. Autor: Cuget Liber Online.
Foto: capital.ro
Florin Cîțu: România va evita recesiunea iar economia își va reveni până la finalul anului - citu-1596889589.jpg
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a declarat că România va evita recesiunea tehnică și că economia își va reveni până la finalul anului, iar acest lucru va duce la creștere economică în 2021. Conform lui Cîțu, România va avea o contracție a economiei mai mică decât estimările publice făcute de agențiile de rating, Comisia Europeană, FMI și instituțile bancare, datorită "răspunsului prompt și eficient al politicilor economice".


"Toate economiile au fost lovite puternic de această criză. Toate țările au răspuns prin creșterea deficitelor bugetare. Noi am fost printre cei mai cumpătați cu banul public, dar și pentru că venim după o perioadă de dezmăț și furt al banului public în guvernarea socialistă. Toate băncile centrale au dus dobânzile către zero, pentru că știu foarte bine că acum dobânda reală zero sau negativă stimulează creșterea economică pe termen mediu și lung. Toate țările vor avea o contracție economică în 2020. Majoritatea vor avea o recesiune tehnică. România vă evita recesiunea tehnică și va avea o contracție a economiei mai mică decât estimările publice făcute agențiile de rating, CE, FMI, instituții bancare etc., datorită răspunsului prompt și eficient al politicilor economice. Dar tot vom avea o contracție a economiei în 2020 ceea ce înseamnă venituri la buget mult mai mici decât cele estimate, chiar dacă similare cu cele din anul precedent", a spus Florin Cîțu, într-o postare publicată pe Facebook.


Astfel, "România va avea o revenire economică din trimestrul III, în V, un scenariu de bază cu care lucrează și Banca Națională a României (BNR), iar acest lucru înseamnă creștere economică în 2021", a spus ministrul Finanțelor.


Cîțu a arătat că, în prezent, economia globală trece "prin cea mai dură perioadă din ultima sută de ani". Motivul îl reprezintă "o criză de sănătate prelungită care s-a transformat într-o criză economică".


Astfel, toate țările, fără excepție, sunt afectate de cele două crize.


"Revenirea depinde foarte mult de modul în care guvernele, în special mix-ul de politica monetară și fiscală, răspund la această criză. Cam peste tot răspunsul a fost similar, injecție de lichidități în economie atât prin politica fiscală cât și prin politica monetară. Pe partea de politica fiscală, deficitul în UE, în medie a crescut cu aproximativ 8 puncte procentuale de la 1% la 9%. În majoritatea țărilor acest lucru a însemnat o creștere a cheltuielilor bugetare cu aproximativ 6 sau 7 puncte procentuale. Bineînțeles că peste tot au scăzut și veniturile semnificativ", a explicat Cîțu.


Ministrul a mai declarat că în cazul României, politica fiscală a răspuns "imediat, puternic și mai ales țintit".


"La prima rectificare bugetară deficitul bugetar a crescut cu 3 puncte procentuale pentru că știam cât de importantă este injecția de lichiditate în economie pe termen scurt. Și acum companiile încă beneficiază de 11 miliarde lei (venituri care nu sunt în bugetul de stat) de pe urma măsurilor fiscale implementate în perioada stării de urgență. Evident că răspunsul României la criză a fost influențat de politica fiscală dezastruoasă a socialiștilor și hoților care au condus economia în ultimii ani. România a intrat în criză cu un deficit bugetar de 3,7% estimat față de media UE de 1%. Nu ne oprim aici și continuăm să injectăm lichiditate în economie și la a doua rectificare bugetară din acest an", a spus Cîțu.
Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

Politică-Administrație
Luni, 14 septembrie Foto : Marian Vasiliev: "Prima parcare subterană va fi inaugurată pe 1 Decembrie 2021!" 31448 vizite, 0 comentarii Marian Vasiliev: "Prima parcare subterană va fi inaugurată pe 1 Decembrie 2021!"
Social
Luni, 14 septembrie Foto : Atenţie, constănţeni! Bulevardul Tomis va deveni cu sens unic din 1 octombrie 3881 vizite, 0 comentarii Atenţie, constănţeni! Bulevardul Tomis va deveni cu sens unic din 1 octombrie
Cultură-Educație
Miercuri, 16 septembrie Foto : Doliu la Teatrul de Stat! A încetat din viaţă actorul Alexandru Mereuţă 1451 vizite, 0 comentarii Doliu la Teatrul de Stat! A încetat din viaţă actorul Alexandru Mereuţă
Eveniment
Marti, 15 septembrie Foto : GALERIE FOTO / Liberalul Marian Iordache, condus pe ultimul drum de medgidieni 1250 vizite, 0 comentarii GALERIE FOTO / Liberalul Marian Iordache, condus pe ultimul drum de medgidieni
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.784 secunde