Fiscul va fi restructurat din temelii

948
1
Fiscul va fi restructurat din temelii - danielchitoiusfinro45507700-1359663258.jpg
În sistemul fiscal românesc, din ultimii 22 de ani, momentele reformiste au fost rare și tocmai de aceea memorabile. În schimb, cele anti-reformiste au fost câtă frunză, câtă iarbă. 

Prima măsură reformistă a fost luată pe timpul Guvernului Isărescu, care a avut curajul să reducă impozitul pe profit de la 38% la 25% pentru toți agenții economici, respectiv la 5% în cazul exportatorilor. Dar, tot atunci, TVA a fost aliniată la cota de 19%, lovind în coșul zilnic, iar facilitățile acordate IMM-urilor au fost suspendate. 

Cabinetul Tăriceanu va intra în istoria fiscalității ca un guvern reformist. În 2005, a introdus cota unică de impozitare a veniturilor și profitului, a desființat creditul fiscal, a dat drumul executării silite a datornicilor, a înăsprit sancțiunile împotriva rău-platnicilor și a incriminat evazionismul. Efectele nu s-au lăsat așteptate. Economia și consumul au primit un impuls, veniturile și profitul au sporit, iar intrările la bugetul statului au crescut.

Guvernul Ponta are șansa de a intra în galeria reformiștilor sistemului fiscal. Primele măsuri cu efect pozitiv, salutate de mediul de afaceri, au fost deja luate: achitarea TVA la încasarea facturii, noul regim de impozitare a microîntreprinderilor și impozitul agricol. 

În prezent Ministerul Finanțelor Publice lucrează la un sistem simplificat de TVA pentru micile întreprinderi, care să înlocuiască impozitul pe venit. Secretarul de stat Dan Manolescu a declarat că introducerea impozitului de 3% pe venit, pentru firmele cu cifra de afaceri sub 65.000 de euro pe an, va permite identificarea domeniilor în care activează agenții economici. Pe această bază se va putea structura viitorul impozit forfetar. 

Reforma fiscală are în vedere și restructurarea din temelii a organismelor de control - Garda Financiara, Comisia de Supraveghere și Control Vamal, Unitatea de Investigații -, a declarat Daniel Chițoiu, ministrul Finanțelor Publice. Reorganizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) va începe după finalizarea bugetului.

"Vom restructura din temelii structurile de control, Garda Financiara, Comisia de Supraveghere și Control Vamal, Unitatea de Investigații. Le-am cerut un raport acum 3-4 zile să îmi spună ce au confiscat, ce au făcut în luna ianuarie, toată Garda Financiară din România, toata structura de Control Vamal din România, toata Antifrauda. Care credeți că sunt rezultatele? Au confiscat cantitatea "enormă" de 978 de litri de alcool și 1,3 milioane de bucăți de țigarete. Astea sunt rezultatele, ca sa vedeți eficiența structurilor de control anti-evaziune. Vom înființa o structură nouă cu oameni competenți și integri. Nu putem să reducem evaziunea fiscală și nu putem să avem un nivel de colectare a veniturilor cu asemenea oameni", a spus Chițoiu. 

Pe viitor, cei ce ocupă funcții de conducere la nivelul structurii de control nu vor avea un mandat mai mare de trei ani în același loc. Noua instituție va avea puteri mai mari va fi organizată la nivel național și regional, nu și la nivel județean.

Comentează știrea

ath
1 februarie 2013
Politruc pasare rara sau pilda lui Ghitoiu

Sa nu faci ce face popa.Imi place pilda lui Ghitoiu. Sa nu ravnesti la femeia altuia,a spus Chitoiu.Dar asta este valabil numai pentru alegator,politrucul face ce vrea el.Un partid care nu a fost in stare sa se reformeze in ultimii 22 de ani,s-a apucat sa faca reforme fiscale.Ne asteapta modificarea Constitutiei,ne sunt promise reforme sociale profunde dar pun si eu o intrebare.CAND VA FI REFORMAT PARTIDUL ? Reforma lui Ghitoi are un final apoteotic: "Pe viitor,cei ce ocupă funcții de conducere la nivelul structurii de control nu vor avea un mandat mai mare de trei ani în același loc". Dar Mazare,Mazare cati ani are in functia de primar ? Dar pentru presedintele CJC este valabila "reforma" asta ? NU ! Categoric NU ! Politrucul este un fel de rara avis.SA NU RAVNITI LA AVEREA POLITICIENILOR ! SA NU RAVNITI LA IMUNITATEA PARLAMENTARILOR !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3213 secunde