Fiscul se mută pe Internet

195
Fiscul se mută pe Internet - fiscull-1401812784.jpg

Articole de la același autor

Fiscul revoluționează modul său de comunicare cu plătitorii de taxe și impozite. Potrivit unui proiect de OUG lansat în dezbatere publică, în relația cu contribuabilii va fi introdusă posibilitatea emiterii și transmiterii actelor administrative fiscale și a altor acte procedurale (notificări, înștiințări, certificate de atestare fiscală etc.) în formă electronică, prin Internet. La rândul lor, contribuabilii vor putea transmite organelor fiscale, pe aceeași cale, cereri, înscrisuri și orice alte documente. 


Persoanele juridice, entitățile fără personalitate juridică și persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent ori exercită profesii libere se vor identifica cu ajutorul certificatelor digitale calificate. În schimb, per-soanele fizice, care nu dețin astfel de instrumente, se vor putea iden-tifica printr-un ID (cod de utilizator) și o parolă, prin numărul telefonului mobil, prin digipass (un dispozitiv de mici dimensiuni, generator de parole) sau alte dispozitive stabilite prin ordin al ministrului finanțelor publice. 


Proiectul de act normativ mai prevede transmiterea, în format electronic, de către ANAF, la solicitarea altor autorități publice, a docu-mentelor privind situația fiscală a contribuabililor. Astfel, nu va mai fi necesară deplasarea contribuabilului pentru preluarea și depunerea documentelor solicitate de autoritățile publice. Spre exemplu, în anul 2013, administrațiile fiscale le-au eliberat contribuabililor aproximativ 5,5 milioane de adeverințe de venit tipărite. 


Contribuabilii au cel mai mult de câștigat de pe urma acestor măsuri. Vor economisi timp și bani, întrucât vor fi scutiți de numeroase drumuri la Fisc. Pe de altă parte, costurile de administrare fiscală (realizate din banii contribuabililor) se vor reduce masiv. ANAF va cheltui mai puțin cu hârtia, tonerul, imprimantele, plicurile și Poșta. Economiile realizate vor putea fi folosite în folosul populației: în sănătate, învățământ, cultură, la investițiile în infrastructură etc. 


Dacă avem în vedere pădurile salvate de la tăiere, cantitățile uriașe de carburanți economisiți și cele de gaze ce nu vor mai fi eliberate în atmosferă, se poate spune că informatizarea comunicării dintre Fisc și contribuabili va avea efecte ecologice majore.


Singura piedică în calea acestui proiect revoluționar o reprezintă sistemul informatic depășit fizic și moral de care dispune ANAF, de care funcționarii fiscali se roagă zilnic să nu se blocheze. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 31 Mai 2014
Stire din Economie : Reformele  ministrului Ioana Petrescu
Vineri, 30 Mai 2014
Stire din Economie : Fiscul va fi și educator
Miercuri, 21 Mai 2014
Stire din Economie : Calendarul fiscal al lunii mai
Marţi, 13 Mai 2014
Stire din Economie : Calendarul fiscal  al lunii mai
Pagina a fost generata in 0.7963 secunde