Fermierii plâng cu vorbe: seceta distruge recoltele și le găurește buzunarele!

222
Fermierii plâng cu vorbe: seceta distruge recoltele și le găurește buzunarele! - fermieriiplangcuvorbe-1567632244.jpg

Articole de la același autor

"Domnule redactor, e jale, e secetă  mare!", mi se plânge inginerul Gheorghe Perifan, fostul director tehnic al IAS Cogealac. Muncește de 48 de ani pe câmp. La cei 71 de ani ai săi și în ciuda problemelor de sănătate nu se îndură să abandoneze această activitate deosebit de grea și solicitantă.


Este miercuri, 4 septembrie 2019, ora 9,30, și telefonul meu l-a găsit pe Gheorghe Perifan pe câmp. Îmi descrie situația de la fața locului: "Pământul e uscat. În zona Cogealacului culturile de floarea soarelui au fost grav afectate de secetă. Au fost suprafețe în care nu a plouat deloc toată vara și nu s-a obținut nici 25% din recolta anului precedent. În alte locuri s-a obținut peste 2.000 kilograme la hectar. În medie, recolta din zonă a fost mai mică cu 50% față de anul trecut."


Îl întreb: "Cum arată porumbul?" Răspunsul răsună în receptor ca o bombă: "E scrum! Nu are nicio șansă. Recolta va fi mai mică cu 70% față de anul trecut. Grav este că, din cauza secetei, campania însămânțărilor de toamnă se va efectua în condiții foarte grele și cu cheltuieli mari."


Sprijin financiar pentru fermierii Europei
Schimbările climaterice și seceta au afectat întreaga Europă, punând în pericol culturile agricole prezente și viitoare, stabilitatea financiară a fermierilor. De aceea, la propunerea Comisiei Europene, statele comunitare au convenit asupra unor măsuri menite a ușura dificultățile financiare cu care se confruntă fermierii din cauza condițiilor meteorologice și pentru a crește disponibilitatea hranei pentru animale
Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat: "Încă de la începutul fenomenelor climatice extreme am urmărit îndeaproape situația și suntem pregătiți să oferim sprijin fermierilor noștri. Comisia a fost tot timpul în strânsă legătură cu toate statele membre și am reacționat rapid atunci când a fost necesar. Aceste măsuri ar trebui să protejeze fermierii din punct de vedere financiar, precum și împotriva unei penurii de furaje care ar putea să le afecteze animalele."
Acțiunile asupra cărora statele membre au convenit includ posibilitatea unor plăți în avans mai mari și a unor derogări excepționale de la normele de "înverzire" pentru a ajuta fermierii să asigure hrană suficientă pentru animalele lor. Fermierii afectați vor putea să primească un procentaj mai mare din plățile politicii agricole comune (PAC), ceea ce va duce la îmbunătățirea fluxului lor de numerar. Astfel:
- Până la 70% din plățile lor directe vor fi primite începând cu mijlocul lunii octombrie;
- 85% din plățile privind dezvoltarea rurală vor fi primite imediat după adoptarea oficială a pachetului de măsuri la începutul luni septembrie.
De asemenea, vor fi adoptate derogări de la anumite norme de "înverzire" pentru a spori disponibilitatea hranei pentru animale. Acestea includ posibilitatea:
- de a considera terenurile lăsate în pârloagă drept culturi distincte, sau ca zone de interes ecologic, chiar dacă acestea au fost pășunate sau recoltate;
- de a însămânța culturi intermediare drept culturi pure (și nu ca amestec de culturi, astfel cum este prevăzut în prezent) în cazul culturilor destinate pășunatului sau producției de furaje;
- de a reduce perioada minimă de opt săptămâni pentru culturile intermediare pentru a permite fermierilor care cultivă terenuri arabile să însămânțeze culturile de toamnă în timp util după culturile intermediare.
Pachetul de măsuri urmează să fie adoptat în mod oficial la începutul lunii septembrie. 


Seceta se combate cu irigații
Stimați cititori, măsurile de finanțare rapidă a fermierilor sunt binevenite, dar nu rezolvă problema de fond. Seceta nu poate fi combătută băgând bani în pământul ars de soare, ci dând apă culturilor, făcând irigații. În 2018, din cele circa 8,3 milioane de hectare de teren arabil ale României, doar 37,35% (respectiv 3,1 milioane de hectare erau amenajate pentru irigații). În Programul Național de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014 – 2020 se arată că: "Sistemele de irigații existente sunt, în mare parte, degradate și nefuncționale sau neadaptate la tipologia fermelor și cerințele utilizatorilor. Din cauza ineficienței acestor sisteme, utilizarea și întreținerea lor este costisitoare pentru fermieri."


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4491 secunde