Fermierii, îngrijorați că nu știu când vor primi despăgubirile de secetă

161
Fermierii, îngrijorați că nu știu când vor primi despăgubirile de secetă - fermieri-1597944324.jpg

Articole recomandate

Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AGC) a trimis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban și membrilor Guvernului, în care își exprimă îngrijorarea că nu se cunoaște data când fermierii vor primi despăgubirile promise pentru seceta severă din acest an și care este cuantumul acestora, potrivit unui comunicat remis, ieri, Agerpres.

"Referitor la Proiectul de Ordonanță de urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, postat în consultare publică pe site-ul MADR - 18.08.2020, Alianța pentru Agricultură și Cooperare vă atrage atenția și își manifestă îngrijorarea asupra Capitolului III - Procedura de acordare a ajutorului de stat, din care lipsesc cu desăvârșire informații certe privind suma totală alocată de către MADR pentru efectuarea acestor plăți, sumă care a fost estimată la valoarea de 1,2 miliarde de lei. În documentul postat inițial pe site-ul MADR la art. 11 era prevăzută ca sumă maximă alocată acestei scheme de ajutor 1.088.409,00 mii lei!", precizează reprezentanții alianței.

Aceștia au arătat că nicăieri în cadrul documentului aflat în dezbatere nu este specificat faptul că aceste plăți se vor face parțial, urmând ca diferența să fie încasată după următoarea rectificare bugetară din octombrie.

"Mai mult decât atât, în cuprinsul art. 11 a fost introdus un nou alineat (2) care precizează că, «în situația în care sumele necesare depășesc plafoanele bugetare aprobate cu această destinație, valoarea ajutorului se reduce proporțional pentru toți beneficiarii schemei de ajutor de stat». Cum puteți sugera că sumele nu acoperă suma estimată inițial dacă public ați afirmat că există, chiar dacă nu este menționată expres?", întreabă agricultorii.

Ei susțin că situația de secetă extremă a fost semnalată încă din luna martie 2020.

"Care este motivul pentru care s-a făcut suplimentarea bugetului MADR? Înțelegând că și alte sectoare au nevoie de sprijin, considerăm, totuși, că plata despăgubirilor provocate de secetă ar trebui să reprezinte prioritatea zero, conform discuțiilor avute până în prezent. Dacă sumele alocate sunt pentru sectorul vegetal, de ce suma maximă alocată nu se regăsește în proiectul de Ordonanță? Nu dorim să ne antagonizăm cu alte sectoare importante, ci să cerem ceea ce este important și urgent pentru sectorul vegetal, cel mai grav afectat de seceta pedologică severă, care riscă să intre în colaps", se mai arată în comunicat.

Fermierii mai spun că au acceptat din partea autorităților să primească ajutoare mai mici, cu condiția să fie acordate rapid.

XXX

Potrivit datelor prezentate de Alianță, au fost afectați de secetă 34.647 fermieri și 1,1 milioane de hectare aferente culturilor de toamnă și circa 1,5 milioane de hectare acoperite cu culturi de primăvară.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, marți, că se vor aloca 850 de milioane lei despăgubiri pentru secetă, ceea ce asigură minimum 80% din cuantum, sumă care va fi direcționată către fermieri în luna septembrie, iar diferența va fi acordată la rectificarea din octombrie.

Bugetul MADR a fost suplimentat cu 3,445 miliarde lei la rectificarea bugetară din 14 august.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4911 secunde