Fermierii continuă lupta cu marii retaileri

198
Fermierii continuă lupta cu marii retaileri - fermieriicontinualupta-1631641926.jpg

Articole de la același autor

Federaţia Naţională PRO Agro a transmis o scrisoare deschisă lui Adrian-Ionuţ Chesnoiu, preşedintele Comisiei pentru agricultură, sivicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor prin care atrag atenţia că varianta proiectului legislativ elaborată de Senat să fie punct de plecare deoarece conţine şi punctul de vedere al fermierilor.

Este vorba despre implementarea Directivei 2005/29/CE privind practicile comerciale neloiale, pe scurt Directiva PCN.

„Nu este posibil să observăm cerințe ale zonei de retail, doar cu titlu de exemplu, ca recepția cantitativ/calitativă să fie efectuată la momentul transmiterii dreptului de proprietate. Conform legislației în vigoare acest tip de situație este prevăzută de Codul Civil, cumpărătorul având calitatea de detentor precar (până la achitarea prețului când devine proprietar) cu toate drepturile și obligațiile survenite din această calitate. Cum ar fi ca în cazul livrării unor produse alimentare extrem de fragile (ouă, prăjituri, etc) furnizorul să primească în a șasea zi de la livrare un Proces Verbal care să constate distrugerea mărfii, chiar dacă acesta din urmă a livrat și predat marfa în perfecte condiții”, se menţionează în documentul PRO Agro.

De asemenea, reprezentanţii fermierilor au transmis legiuitorilor o serie de norme necesare în relaţia furnizor-cumpărător care se vor regăsi în legea care va transpune Directiva PCN în România şi care va fi favorabilă fermierilor.

Printre condiţiile minimale stipulate de Federaţia Naţională PRO Agro enumerăm păstrarea termenului de plată de şapte zile de la livrare pentru produsele proaspete; recepţia cantitativ-calitativă a bunurilor să fie raportată exclusiv la momentul livrării bunurilor; toate clauzele care prevăd dreptul furnizorului de a solicita modificarea prețului să prevadă un preaviz rezonabil de scurt adaptat altor relații comerciale care nu sunt viciate de forța dezechilibrată în negociere.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5223 secunde