Femeile scot afacerile din amorțire

362
Femeile scot afacerile din amorțire - femeia-1456852801.jpg

Articole de la același autor

Vântul de Martie are un efect miraculos asupra bărbaților: le umple inimile de iubire pentru zeițele lor și le ațâță generozitatea. Bieții masculi se grăbesc să-și spargă conturile bancare și, din toată sărăcia, să depună, la picioarele idolilor, generoase ofrande: parfumuri fine, rochițe de firmă, pantofi ultimul răcnet, blănuri încântătoare, bijuterii costisitoare, ultimele modele de smartphone și de laptop, vacanțe în țări exotice ori limuzine de lux.

Capitalismul și Fiscul nu dăruiesc flori

În ciuda vremurilor grele, societățile comerciale și sindicatele sunt generoase de Ziua Internațională a Femeii. Nu toate, doar pe ici-colo.

"Compania noastră va acorda o primă tuturor angajatelor, conform contractului colectiv de muncă, iar sindicatul le va dărui flori, felicitări și câte 50 de lei. În prima zi de martie le-am împărțit mărțișoare" - afirmă Dede Perodin, liderul Sindicatului Liber "Navalistul", din SNC.

La rândul lui, Sindicatului Liber "Petrochimistul", de pe platforma Petromidia, va dărui bomboane și flori femeilor, spune vicepreședintele Constantin Grosu.

"Angajatorul ar trebui să ofere o primă femeilor, care să fie prevăzută în contractele colective de muncă. Din păcate, sindicatul nostru, ca multe alte sindicate sărace, nu poate oferi nici un cadou colegelor", își exprimă regretul Silviu Stanciu, președintele Sindicatului Decirom.

"Contractul colectiv de muncă prevede acordarea unei prime de 8 Martie pentru toate angajatele, dar din 2011, această prevedere contractuală nu a mai fost respectată. Sindicatul nu are fonduri pentru cadouri", relatează Florin Gheorghiu, liderul Sindicatului Poștă.

Aflu că ANAF, instituția care jupoaie femeile de taxe și impozite, nu este în stare să acorde angajatelor sale măcar o acadea, o floare, o atenție cât de mică de 8 Martie. Iar sindicatele sale sunt sărace.

Cum se explică faptul că multe dintre companiile de stat și private își ignoră salariatele? "Capitalismul nu prețuiește femeia", este de părere Constantin Grosu. Din punctul ăsta de vedere, între el și Fisc nu e nicio deosebire.

Un smartphone pentru marea iubire

Dar să-i lăsăm pe angajatorii zgârie-brânză, neamuri-proaste, urmași ai lui Hagi Tudose și să luăm aminte la forfota din jurul nostru, Iată, presiunea sentimentelor incandescente face să explodeze comerțul, turismul, industria hotelieră și a timpului liber. Pe măsură ce ne apropiem de 8 Martie, cifrele de afaceri încep să bată recorduri după recorduri.

La magazinul de bijuterii din City Park Mall este coadă cum nu vezi în alte zile. Zeci de bărbații stau la rând să cumpere inele, flori din metale prețioase, pandantive, brățări.

E forfotă mare și în raioanele de damă ale magazinelor de îmbrăcăminte și încălțăminte. "Scumpule, vreau rochița asta!", șoptește dulce o domniță, și prințul de lângă ea plătește, fără să clipească, prețul piperat.

"Se constată o creștere a vânzărilor de telefoane mobile, laptopuri și… parfumuri", îmi spune pe fugă un consultant de la eMag, abandonându-mă pentru a-l servi pe un tânăr. Flăcăul vrea să-i dăruiască "marii sale iubiri", fărâma de fată de lângă el, un smartphone.

M-am întrebat: oare mai cumpără vitejii de astăzi cai albi, înaripați sau măcar o limuzină, pentru idolii lor? Răspunsul mi l-a dat Ștefan Nașcu, consilier de vânzări la Bavaria Motors: "Dacă auziți de vreun domn care vrea să-i facă soției sau prietenei cadou o mașină, trimiteți-l la mine!"

Astăzi cele mai bine vândute sunt locurile pentru petrecerea de 8 Martie. "Toate saloanele sunt ocupate", aflu de la complexul Colonadelor. La Vraja Mării, o companie de ofițeri în retragere, cu doamnele lor, au ocupat întreg restaurantul, iar mai multe grupuri de 15 - 20 de persoane și-au făcut rezervări la Delfinul.

Restaurantele, barurile, cafenelele și cluburile sunt în febra pregătirilor. Bucătarii inventează delicii cu care să le vrăjească pe frumoasele noastre, iar barmanii se întrec să procure licori extrafine. Ascultați cu atenție: auziți artiștii încălzindu-și vocile? Dar strunele viorilor și corzile de chitară, cum repetă odele închinate Femeii?

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.3998 secunde