Facilități pentru tinerii care vor să închirieze sau să cumpere o locuință ANL

1048
Facilități pentru tinerii care vor să închirieze sau să cumpere o locuință ANL - facilitati-1460047255.jpg

Articole de la același autor

Sectorul construcțiilor locative s-a relansat. Numărul autorizațiilor de construire este în creștere, la fel și volumul lucrărilor de construcții. În programul guvernamental "Prima Casă" a avut loc o adevărată explozie a cererii. În ciuda majorării plafonului garanțiilor acordate de stat, multe dintre bănci au epuizat fondurile alocate și solicită suplimentarea lor.

Miercuri, 6 aprilie 2016, Guvernul a venit cu noi măsuri de stimulare a construcției de locuințe și de rezolvare a problemelor sociale. Conform modificărilor aduse normelor metodologice de aplicare a Legii privind înființarea Agenției Naționale de Locuințe, se acordă facilități de locuire tinerilor ale căror surse de venit nu le permit achiziția unei locuințe în proprietate sau închirierea în condițiile pieței, inclusiv pentru tinerii specialiști din învățământ și sănătate, categorie în care sunt incluși și tinerii rezidenți.

Potrivit actului normativ, vârsta până la care tinerii pot primi repartiție pentru locuință crește până la cel mult 36 de luni de la împlinirea vârstei de 35 de ani. Locuințele pentru tineri destinate închirierii vor fi repartizate atât din fondul de locuințe nou construite, cât și din cele pentru care au fost reziliate de drept contractele de vânzare cu plata în rate. Analizarea cererilor pentru locuințe se face de către comisii sociale, constituite de către primarul localității, pe baza criteriilor specificate în noile norme de aplicare a legii. 

Pe de altă parte, ANL va construi locuințe noi, pentru care va prelua de la autoritățile publice locale terenuri destinate acestui scop. Prin ANL se derulează atât programul guvernamental pentru construcția de locuințe pentru tineri destinate închirierii, cât și programul de construcții locuințe proprietate personală, realizate prin credit ipotecar. Cel de-al doilea program se adresează tuturor persoanelor cu cetățenie română, care au împlinit vârsta de 18 ani și care doresc să cumpere o locuință construită prin intermediul agenției. Pentru a cumpăra o locuință construită prin acest program, este nevoie de finanțare, reprezentată de un avans (depus de solicitant) și de un credit ipotecar (contractat de la băncile partenere). Cei ce doresc să cumpere o locuință prin credit ipotecar trebuie să acceseze pagina web http://www.anl.ro/ro/locuinte-prin-credit-ipotecar/cum-cumpar/ pentru a se informa.

Prin noile normele metodologice se mai stabilesc:

- modul în care se determină valoarea de vânzare a locuințelor realizate prin programul de construcții locuințe proprietate personală, realizate prin credit ipotecar, necontractate la data finalizării lucrărilor; 

- modul de plată al penalităților în situația în care chiria nu este plătită la termenul stabilit;

- situațiile în care se poate realiza schimbul de locuințe între chiriași sau între unități administrativ-teritoriale diferite.

La nivel național, ANL a finalizat 32.552 de locuințe prin programul pentru tineri și mai are în execuție 1.209. De asemenea a recepționat și predat beneficiarilor 3.492 de locuințe prin credit ipotecar și are în execuție alte 912 locuințe. În județul Constanța, au fost finalizate 1.656 de locuințe prin programul pentru tineri și mai sunt în execuție 24. De asemenea, au fost finalizate 110 locuințe cu credit ipotecar. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5352 secunde