Euro se schimbă. Apare a doua serie a bancnotelor / Galerie foto

314

Articole recomandate

Banca Centrală Europeană (BCE) și băncile centrale naționale (BCN) din eurosistem Zonei Euro urmează să introducă a doua serie de bancnote din istoria monedei unice europene, potrivit anunțului făcut ieri de BCE.

Noile bancnote vor și reda, în filigran și în hologramă, portretul personajului mitologic Europa. Introducerea lor este motivată de creșterea siguranței lor împotriva falsificatorilor și de creșterea încrederii publicului.

Noile bancnote vor fi introduse treptat, pe parcursul mai multor ani, începând, în luna mai 2013, cu bancnota de 5 EUR.

"Seria "Europa" a beneficiat de progresele înregistrate de tehnologia de producere a bancnotelor de la introducerea primei serii, cu peste zece ani în urmă", se spune în anunțul Băncii Centrale Europene (BCE).

BCE a dezvăluit publicului, cele trei noi elemente de siguranță ale seriei de bancnote euro: filigranul-portret, holograma-portret și numărul verde-smarald – au fost dezvăluite astăzi publicului. Toate elementele de siguranță ale acesteia au fost "optimizate", se spune în anunțul BCE.

Concepția grafică este bazată pe tema "epoci și stiluri" și pe culorile dominante ale primei serii, care însă au fost "ușor modificate pentru a include elementele de siguranță noi optimizate".

Bancnotele din a doua serie vor fi ușor de distins de cele din prima serie. Seria "Europa" va păstra cupiurile din seria anterioară, și anume 5 EUR, 10 EUR, 20 EUR, 50 EUR, 100 EUR, 200 EUR și 500 EUR, acestea urmând a fi introduse în ordine crescătoare, în timp.

Inițial, bancnotele din prima serie vor circula în paralel cu cele noi, însă vor fi retrase treptat și, în cele din urmă, vor înceta să mai reprezinte un mijloc legal de plată la o dată care va fi anunțată cu mult timp în avans.

Cu toate acestea, bancnotele din prima serie își vor păstra valoarea pe termen nelimitat și vor putea fi preschimbate la BCN din Eurosistem în orice moment.

Bancnota de 5 EUR din seria "Europa" va fi dezvăluită integral la data de 10 ianuarie 2013, iar instituțiile de credit vor începe să pună în circulație noile bancnote la ghișee sau la bancomate în luna mai 2013.

Pentru a sensibiliza publicul cu privire la seria "Europa", în anul 2013, BCE și băncile centrale naționale din Zona Euro (Eurosistem) vor desfășura, în zona euro, o campanie de informare pe canale multiple. Pregătirile sunt în curs, fiind susținute de două agenții selectate de BCE în urma unei licitații publice.

Europa era fiica regelui Agenor, care domnea în Fenicia. Vrăjit de frumusețea ei, Zeus plănuiește să o fure, se preschimbă într-un taur frumos și se alătură turmelor regelui.

În timp ce Europa, împreună cu însoțitoarele sale, culegea flori, remarcă frumusețea taurului pe care-l încalecă.

Zeus o răpește, ducând-o pe insula Creta. Pe insulă o seduce (tăinuindu-i că are soție), astfel, ea îi devine amantă.

Aflând adevărul, Europa, înșelată, se aruncă de pe o stâncă în mare, însă Afrodita o salvează.

Pământul pe care a fost adusă de Zeus va primi numele ei. Europa i-a dăruit lui Zeus doi fii: Minos, care va ajunge regele Cretei, și Eac, judecător al lumii umbrelor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 09 Noiembrie 2012
Stire din Economie : Euro s-a oprit din cădere
Joi, 08 Noiembrie 2012
Stire din Economie : Un euro și mai slab
Miercuri, 07 Noiembrie 2012
Stire din Economie : Cursul leu - euro stă bine pe interbancar
Miercuri, 07 Noiembrie 2012
Stire din Economie : Un euro mai slab
Luni, 05 Noiembrie 2012
Stire din Economie : Euro, mai slab
Vineri, 02 Noiembrie 2012
Stire din Economie : Un euro mai slab decât ieri
Pagina a fost generata in 1.0784 secunde