După 30 de ani și lungi procese, deponenții CEC-ului primesc titluri de stat în loc de bani

1298
După 30 de ani și lungi procese, deponenții CEC-ului primesc titluri de stat în loc de bani - dupa30deanisilungiprocesedeponen-1623852981.jpg

Articole de la același autor

Înainte de anul 1990, zeci de mii de români au constituit depozite la Casa de Economii și Consemnațiuni – CEC în vederea achiziției autoturismelor. Întrucât statul român a încercat să-i tragă pe sfoară, nerespectându-și obligația de a le livra automobilele visate și nerestituindu-le banii, deponenții s-au adresat Justiției. Procesele au durat ani și ani, dar în final s-a făcut dreptate: statul român a fost obligat să le restituie deponenților sumele avansate. A făcut cu țârâita, trăgând de timp, motivând că nu are bani, că visteria e goală. Și iată că astăzi, la trei decenii de la prăbușirea regimului comunist, tot mai sunt deponenți care nu și-au primit banii și se judecă cu statul.

În ultima ședință, Guvernul a dezbătut proiectul de modificare a HG 392/2014, stabilind că valoarea totală a despăgubirii acordată fiecărui deponent, în baza unei hotărârii judecătorești executorii, se majorează cu suma de 20.088,46 lei. Păgubitul nu va primi bani, ci titluri de stat efectuate pe numele CEC Bank, cu valoarea egală cu despăgubirea datorată. La data scadenței, care va fi menționată în emisiunea de titluri de stat, Ministerul Finanțelor le va răscumpăra de la posesori, ceea ce înseamnă că păgubiții vor intra în posesia banilor abia peste 1, 2, 3 sau mai mulți ani.

Spre comparație, atunci când un contribuabil are o datorie, cât de mică, la bugetele statului, Fiscul îl execută rapid, luându-i banii din cont sau vânzându-i bunurile mobile și imobile. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3107 secunde