Sindicatul Portuar Român UNIREA acuză:

Dreptul constituțional la liberă asociere în sindicate este încălcat de unii angajatori din portul Constanța (III)

314
Dreptul constituțional la liberă asociere în sindicate este încălcat de unii angajatori din portul Constanța (III) - dreptulconstitutionallaliberaaso-1606757310.jpg

Articole de la același autor

În edițiile din 28 și 30 noiembrie 2020 ale ziarului „Cuget Liber” am prezentat cazul lucrătorilor portuari Fănel Șerban și Dumitru Ștefănescu, angajați la firma Pilot Agency SRL din portul Constanța, având ca obiect prestarea serviciilor de amarare (legare – dezlegare nave). Cei doi au fost concediați la scurt timp după ce s-au înscris în Sindicatul Portuar Român UNIREA. Alți colegi ai acestora au fost nevoiți să se retragă din sindicat, de teamă că ar putea să își piardă locul de muncă.

Sindicatul a sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă, care s-a limitat să amendeze respectiva firmă pentru faptul că „nu a ținut evidența orelor de muncă prestate de salariați pentru perioada 1 ianuarie 2018 - 31 august 2020”. Aspectele referitoare la munca „la negru” și plățile ilegale, semnalate în petiția sindicatului nu au fost investigate de ITM pe motiv că „inspectorii de muncă efectuează controale exclusiv pe baza documentelor puse la dispoziție de către angajator”. Or, dacă angajatorul nu le-a pus la dispoziție documente prin care să recunoască astfel de fapte, inspectorii n-au cum să verifice existența lor.

În ediția de astăzi vom continua prezentarea acestui caz edificator în privința modului în care dreptul de asociere sindicală stipulat în Constituția României este respectat de unii angajatori din portul Constanța.



Tribunalul i-a dat dreptate


Pe data de 5 octombrie 2020, juriștii Sindicatului Portuar Român UNIREA au contestat la Tribunalul Constanța disponibilizarea lui Fănel Șerban, acțiunea făcând obiectul dosarului civil nr. 6223/118/2020.

Acesta s-a prezentat în fața instanței de judecată, însoțit de unul dintre consilierii juridici ai organizației, unde și-a susținut cauza.

La scurt timp, pe 18 noiembrie, pe site-ul instanțelor de judecată a fost publicată hotărârea instanței Tribunalului Constanța în acest dosar: „Admite acțiunea formulată de reclamantul Fănel Șerban în contradictoriu cu pârâta SC Pilot Agency SRL. Dispune anularea deciziei de concediere nr. 1295 din 28 august 2020 emisă de pârâtă. Dispune reîncadrarea reclamantului în postul deținut anterior emiterii deciziei. Obligă pârâta la plata despăgubirilor egale cu drepturile salariale indexate, majorate și reactualizate, precum și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamantul începând cu data emiterii deciziei și până la reîncadrare efectivă.”

Decizia Tribunalului Constanța reprezintă o lovitură pentru angajatorul Pilot Agency SRL, demonstrându-i că drepturile lucrătorilor sunt apărate de legile țării. Totodată este o palmă pe obrazul Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța.

Sunt preferate sindicatele „galbene”

„În urma deciziei instanței de judecată, Fănel Șerban a informat sindicatul că a fost chemat la firmă, pentru reangajare. Totodată i s-a comunicat că Pilot Agency SRL va face apel împotriva hotărârii primei instanțe. Sindicatul Portuar Român îl va susține, în continuare”, a declarat, pentru cotidianul „Cuget Liber”, Silviu Stanciu, președintele Sindicatului Portuar Român UNIREA și al Federației Sindicatelor Trans-Conex.

Desigur, Pilot Agency SRL va ataca decizia, dar am mari îndoieli că instanța Curții de Apel Constanța îi va da câștig de cauză.

„Se demonstrează încă o dată că micii și marii patroni din portul Constanța nu doresc ca lucrătorii să se organizeze în sindicate care să îi reprezinte în adevăratul sens al cuvântului – afirmă Silviu Stanciu. Își doresc ca aceștia să fie membri ai anumitor organizații care au anumite înțelegeri cu ei și care nu fac nimic pentru salariați. Mă refer la sindicatele .”

Cazul lucrătorilor concediați de către angajatorul Pilot Agency SRL amintește de scandalul declanșat de conducerea companiei Constanța South Container Terminal (CSCT) din portul Constanța Sud, care a concediat trei operatori de pe macaralele portal de cheu, în frunte cu Pavel Nicolae - liderul Sindicatului Uniport Constanța South.



Cresc rândurile Sindicatului UNIREA


În ultima perioadă, la Sindicatul Portuar Român UNIREA au aderat lucrători de la alte două companii din portul Constanța. „Una dintre ele este Rotrac SA, unde avem aceleași probleme ca la Pilot Agency SRL, adică angajatorul nu răspunde la solicitările noastre de a comunica măcar numărul salariaților pe care îi are, pentru a ști dacă putem implementa un contract colectiv de muncă, dacă putem iniția negocierile colective. Lucrătorii ni s-au plâns că au o serie de probleme. Noi încercăm să îi ajutăm, respectând prevederile legale.

Cea de-a doua companie este ADM România Logistics SRL. Aceasta are puncte de lucru (silozuri) de la Turnu Severin până la Hârșova. 92 dintre cei 110 salariați din aceasă societate au aderat la Sindicatul Portuar Român UNIREA. În momentul de față suntem în procedura de obținere a reprezentativității, pentru a putea negocia un contract colectiv de muncă la nivelul acestei societăți. Conducerea ADM România Logistics SRL a colaborat cu noi, cu sindicatul și ne-a transmis numărul de salariați”, relatează Silviu Stanciu.



„Nu vom ezita să le facem plângeri penale!”


„În portul Constanța, foarte mulți salariați nu sunt reprezentați și nu se pot organiza. Legea prevede că dacă societatea nu are minimum 21 de salariați nu se poate negocia un contract colectiv de muncă. Sindicatul Portuar Român UNIREA încearcă să îi ajute pe toți lucrătorii. Oricine vine către noi este bine primit.

Dacă se va dovedi că există angajatori care obstrucționează dreptul lucrătorilor de a se asocia în sindicate, care încalcă drepturile salariaților, organizația noastră nu va ezita să le facă plângeri penale, pentru a fi trași la răspundere”, avertizează liderul de sindicat.

Constituția României consfințește dreptul de asociere. Articolul 40 (1) din legea fundamentală stipulează următoarele: „Cetățenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate și în alte forme de asociere.”

Iar articolul 306 din Codul Penal apără acest drept constituțional prevăzând următoarele: „Împiedicarea exercițiului dreptului de liberă organizare sau asociere sindicală, în scopurile și în limitele prevăzute de lege, se pedepsește cu închisoare strictă de la un an la trei ani. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și condiționarea sau constrângerea unei persoane, în orice mod, având ca scop limitarea exercitării atribuțiilor funcției membrilor aleși în organele de conducere ale sindicatelor.”



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.509 secunde