Doar prețurile carburanților au motive să scadă

218
Doar prețurile carburanților au motive să scadă - doarpreturilecarburantiloraumoti-1585581651.jpg

Articole de la același autor

Ordonanța militară nr. 4 prevede la art. 8 (1) că: "În perioada stării de urgență prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate și carburanți nu pot fi majorate peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanțe militare (respectiv 30 martie 2020 – n.n.), acestea putând fi doar diminuate în funcție de cerere și ofertă."

Întrucât multe sectoare economice și-au încetat activitatea ori și-au redus-o substanțial, iar circulația este restricționată, consumul de energie electrică și termică, de gaze naturale, de apă și carburanți s-a diminuat consistent. Dacă mecanismele concurențiale ale pieței mai funcționează pe timpul pandemiei, logic ar fi să asistăm la o reducere substanțială a unora dintre prețuri.

În cazul electricității, energiei termice și al gazelor naturale, nu cred că agenților economici și populației le mai arde acum să studieze piața și să caute furnizorul cel mai ieftin. Bănuiesc că nici furnizorii – speriați că

le-au scăzut livrările – nu se vor repezi să reducă prețurile, pentru a deveni atractivi. Astfel că, neexistând schimbări ale cererii și ofertei, prețurile vor îngheța.

În cazul furnizării apei și serviciilor de salubritate, unde nu există piață concurențială, nici nu poate fi vorba de vreo ieftinire.

Doar prețurile carburanților au motive să scadă. De când milioane de autovehicule personale și de serviciu au încetat să mai circule, pompele de benzină și motorină au cam intrat în șomaj. În depozitele de carburanți, marfa, mult prea stătută, a început să prindă "mucegai". Și întrucât consumatorii au de unde alege dintre atâția furnizori și se pot muta rapid la altă pompă de carburanți, este de așteptat ca prețurile să mai scadă în luna aprilie.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4387 secunde