Directorul general al CNADNR a fost mazilit

174
Directorul general al CNADNR a fost mazilit - directorulgeneral-1449599767.jpg

Articole de la același autor

Narcis Neaga, șeful Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, a fost demis de ministrul transporturilor, Dan Costescu. În locul său a fost numit Cătălin Humor, care ocupa funcția de director interimar la Metrorex.


Motivul demiterii îl reprezintă scandalul legat de construcția tronsonului din autostrada Sibiu-Orăștie, care s-a soldat cu dosar penal in rem. Un raport din luna octombrie 2015 al Corpului de Control din Ministerul Transporturilor conține concluzii dure la adresa fostului sef al CNADNR. Iată câteva dintre ele:


"CNADNR SA a renunțat nejustificat la două dintre revendicările sale în valoare de 2.100.000 lei fiecare, respectiv la perceperea de penalități pentru neîn-deplinirea tuturor punctelor de referință, dând astfel antreprenorului un avantaj major în cazul ajungerii la arbitraj a disputelor pe tema întârzierilor înregistrate. De-ficiențele constatate referitoare la formu-larea revendicărilor beneficiarului denotă o urmărire defectuoasă a contractului. Decizia conducerii companiei de a prelua lucrările executate în cadrul contractului a fost nefundamentată, a fost luată cu încălcarea prevederilor contractului și a presupus asumarea unui risc nejustificat privind siguranța circulației. Decizia nr. 1154/10.11.2014 de preluare a autostrăzii a fost emisă în aceeași dată cu nota de constatare nr. 20/3367/10.11.2014, fără a ține cont de faptul că prin respectiva notă de constatare, comisia de inspecție a constatat clar că mai sunt de executat lucrări dintre care unele necesare pentru asigurarea siguranței corpului autostrăzii și a siguranței circulației.


Au fost constatate însă și cazuri, dintre care unele grave, în care neconformitățile (materiale neaprobate sau neconforme cu proiectul tehnic, lucrări care nu respectă normativele tehnice, proiectul tehnic, caietul de sarcini) au fost închise pe baza rapoartelor de încercare efectuate asupra probelor prelevate din lucrare, și/sau a aprobării ulterioare de către inginer/beneficiar, în condițiile în care: (...) aceste încercări au fost efectuate de către un laborator - Laborator Central Construcții CCF - plătit de antreprenor în calitate de subcontractor al acestuia. Este de neînțeles pasivitatea CNADNR SA - nu a luat nicio măsură în conformitate cu prevederile contractului, nu a formulat niciun fel de revendicări cu privire la calitatea lucrărilor executate. Mai mult, conform situației plăților efectuate, a achitat antreprenorului 94,32% (602.957.013,91 lei fără TVA) din valoarea totală a contractului (604.791.600 lei fără TVA). Aceste acțiuni - inacțiuni ale beneficiarului au favorizat antreprenorul, furnizându-i acestuia un puternic atu în soluționarea conflictului la arbitraj."


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.8394 secunde