Dezastru la concursul din Finanțele Publice Constanța

3057
3
Dezastru la concursul din Finanțele Publice Constanța - mitinggrevaangajatiprimariefinan-1311179877.jpg
În urma reorganizării administrațiilor finanțelor publice din județul Constanța, un număr de 80 de posturi au fost declarate vacante în structurile rezultate prin comasare. Urma să fie ocupate de lucrătorii din unitățile desființate.

Întrucât pentru 15 dintre posturile libere au optat doi sau mai mulți candidați, a fost nevoie să se organizeze concurs. Competiția s-a desfășurat după același sistem cu cel folosit la reorganizarea Gărzii Financiare, respectiv două probe: un test grilă (pentru evaluarea cunoștințelor privind legislația) și un interviu (pentru evaluarea abilităților).

Proba "morții subite"

Pe total, pentru cele 15 posturi (7 posturi de referent și 8 posturi de inspectori) s-au înscris 28 de candidați. Luni, 18 iulie 2011, a avut loc proba scrisă. A fost un dezastru. Numai 5 dintre cei intrați în concurs au reușit să obțină punctajul minim 50, care le dă dreptul să se prezinte la interviu.

La categoria inspector, au fost declarați admiși doi candidați: Mirela Movilă, care a obținut 57,62 puncte, și Adriana Zaborilă, cu 50,99 puncte. Au ieșit din competiție 11 candidați: Constantina Țopai (8,00 puncte), Mirela Simion (10.05 puncte), Busuioc Elvira (13,16 puncte), Maria Diaconu (14,67 puncte), Sabina Laura Penea (16,29 puncte), Mirela Neli Nicu (20,12 puncte), Elena Tănase (24,91 puncte), Mariana Eftei (27,40 puncte), Grațiela Himiniuc (28,17 puncte), Nela Dumitrache (32,28 puncte) și Rodica Dumitrașcu (41,10 puncte).

La categoria referent, au obținut punctajul de trecere trei candidați: Constantin Șofrană (90,00 puncte), Mariana Ciobanu (66,66 puncte) și Elena Dumbravă (55,99 puncte). Alți 12 concurenți au fost declarați respinși: Petronia Penca (4,67 puncte), Lupu Lenuța (6,00 puncte), Daniela Domnica Brânză (9,77 puncte), Mădălina Rădău-ceanu (11,60 puncte), Constantin Pocea (13,33 puncte), Tereza Anghel (16,00 puncte), Victoria Rusu (21,33 puncte), Tanța Vințe (21,83 puncte), Elena Gherase (24,10 puncte), Ion Anghel (25,20 puncte), Carmen Dohar (26,56 puncte) și Vergil Rădulescu (30,06 puncte).

Au existat și câteva contestații. În urma analizei, niciuna nu a fost admisă. Din comisia de concurs au făcut parte: Marian Odor (șeful Administrației Financiare Municipale Medgidia) - președinte; Luminița Crudu (șefa serviciului coordonarea și monitorizarea colectării veniturilor bugetare) - membru; Fuat Cadâr (șeful biroului autorizarea și gestionarea cazierului fiscal) - membru; Mihaela Danielescu (inspector principal în cadrul serviciului resurse umane și salarizare) - secretar.

Ieri, începând cu ora 15, a avut loc interviul. Rămâne de văzut dacă vreunul dintre cei cinci candidați rămași în competiție va fi declarat admis după cea de a doua probă.

Vârful icebergului

Rezultatele înregistrate la acest concurs scot în evidență o realitate extrem de gravă: inspectorii și referenții din Finanțele Publice au un nivel de pregătire profesională extrem de scăzut. După cum se constată, dintre cei 28 de candidați, unul singur a obținut un punctaj bun (90). Alți patru au avut rezultate mediocre (între 50 și 66,66 puncte), iar 23 au primit de la 41,10 puncte în jos. Un număr de 20 de candidați au avut rezultate foarte slabe, nereușind să obțină nici măcar 30 din totalul de 100 de puncte.

Acesta este doar vârful iceber-gului. Cei 28 de candidați au avut neșansa să se lupte între ei pentru un loc și de aceea a ieșit la lumină nivelul lor real de pregătire. Oare ce rezultate ar fi obținut, dacă ar fi fost examinați, funcționarii publici care au ocupat locurile vacante fără concurs? Dar dacă întregul personal din Finanțele Publice din Constanța ar trece prin aceleași probe, câți funcționari ar mai rămâne în pâine?

I-am solicitat lui Emilian Marian, președintele executiv al Federației Publisind, care deține și președinția Sindicatului Funcționarilor Publici din Finanțele Publice Constanța, explicații privind rezultatele proaste de la acest examen.

"Proba scrisă a vizat un spectru larg de cunoștințe profesionale, care depășesc cadrul strict al postului. Mulți dintre candidați, de-a lungul anilor, și-au plafonat bagajul de cunoștințe la strictul necesar cerut de activitatea zilnică, neglijând pregătirea mai largă. Dacă postul nu le-a cerut, au considerat că nu trebuie să învețe mai mult decât le trebuie. Acum, pentru examen nu au avut timp să învețe, nefiind scoși din activitate și fiind ocupați cu predarea lucrărilor, în urma reorganizării. Pe de altă parte, de-a lungul timpului, nici Ministerul Finanțelor Publice nu a fost intere-sat să organizeze perfecționarea pregătirii profesionale și verificarea periodică a cunoștințelor, deși federația noastră a solicitat în repetate rânduri alocarea fondurilor necesare acestor programe. Ceea ce s-a întâmplat acum este din vina funcționarilor care au neglijat să se pregătească din proprie inițiativă, dar și a sistemului, care a ignorat această problemă esențială pentru buna lui funcționare" - a declarat liderul de sindicat.

Rezultatele proaste la concursul de la Garda Financiară Constanța și din alte structuri din țară indică o stare de fapt: Ministerul Finanțelor Publice se confruntă cu o gravă criză a competențelor. Așa se explică de ce reforma fiscală se face cu frâna trasă, de ce România a ajuns raiul evaziunii fiscale și al criminalității economice, de ce mulți agenți economici se plâng de ignoranța și abuzurile organelor de control.

Comentează știrea

,,,,
21 iulie 2011
performanta

toti idiotii s+au angajat pe spagi la finante publice sau pe relatii politice. asta e adevarata lor valoare. sa apreciem totusi acesti guvern ca s+a hotarat sa faca curatenie in instituiile statului, ceea ce psd si pdl nu au facut, ba mai mult, au contribuit din plin la ruinarea sistemului public

ionica
21 iulie 2011
Examen finante comentariu performanta

nu psd si pdl ci psd si PNL nu au facut nimic ba din contra si-au angajat toata clienteala politica de la conducere pana la portar

21 iulie 2011
cine a facut acest articol nu este f bine informat

Nu s-au dat teste grila ci s-au dat 25 de subiecte la care cei care au concurat au raspuns in scris (ar trebui sa va informati mai bine inainte de a scrie un articol).

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 16 Aprilie 2011
Stire din Fun : Concurs de secretare
Pagina a fost generata in 0.789 secunde