Declinul podgoriei Murfatlar. Activele, vândute pe bucăţi de lichidatorul judiciar

1946
Declinul podgoriei Murfatlar. Activele, vândute pe bucăţi de lichidatorul judiciar - 3cramamurfatlarsursaparadisverde-1601051263.jpg

Articole de la același autor

Povestea vinurilor dobrogene începe în urmă cu 2000 de ani, când strugurii erau zdrobiţi cu picioarele. Încă din antichitate, Sciţia Minor, cum era denumită Dobrogea de către romani, era căutată şi chiar cotropită pentru bogăţiile sale naturale.

Pe lângă grâu, vinul era un alt produs comercializat în acea vreme. Primele culturi de viţă-de-vie au fost plantate experimental la Murfatlar, în 1887, cu scopul de a atenua efectele secetei. Iar în 1907 se plantau 10 hectare de viţă nobilă, cu soiuri internaţionale. În 1939, regele Carol al II-lea, dispune ca „Murfatlar” să devină furnizorul Casei Regale, ca o recunoaştere a calităţii vinurilor dobrogene. În Epoca de Aur, la Murfatlar se prelucrau strugurii din toată Dobrogea, iar vinurile produse aici deveneau cunoscute în ţările comuniste care făceau parte din CAER. Atracţia principală a domeniului viticol Murfatlar era Crama inaugurată în 1967. Era locul preferat al turiştilor români şi străini, veniţi pe litoral din fostele ţări comuniste, unde aveau ocazia să deguste peste 9 sortimente de vinuri şi să cunoască tradiţia gastronomică şi folclorică dobrogene. Astăzi, din păcate, au rămas doar 120 de hectare administrate de Staţiunea de Cercetare şi Producţie Viti-Vinicolă (SCV) Murfatlar. În anul 2000 un grup privat achiziţiona pachetul majoritar de acţiuni al Murfatlar România SA. Compania era atunci cel mai mare producător de vinuri din ţară, cu o cifră de afaceri care ajungea la aproape 50 de milioane de euro. Avea în exploatare aproximativ 3.100 de hectare de viţă-de-vie, nu toate pe rod, de aproape 10 ori mai mult decât ce e scos azi la licitaţie. Acum activele sunt vândute pe bucăţi de lichidatorul judiciar. Cele mai valoroase sunt Crama care are un preţ de pornire de 10 milioane de euro, cu TVA şi 370 de hectare de vie care pornesc de la 3 milioane de euro cu TVA. Mai sunt scoase la licitaţie şi sediul administrativ, alte terenuri şi construcţii precum şi stocul de băuturi, conform unui anunţ al lichidatorului judiciar. Vânzarea podgoriei Murfatlar vine la opt ani de la momentul în care producătorul de vin a intrat în insolvenţă, la cerere. Compania avea în porto¬foliu branduri precum Zestrea Murfatlar, Lacrima lui Ovidiu, Trei Hectare sau M1. Câţiva ani mai târziu, mai exact în 2018, a venit falimentul, potrivit datelor publice. Murfatlar a fost un business controlat de fraţii Dobronăuţeanu şi de George Ivănescu. Compania Murfatlar a fost implicată într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la circa 600 milioane de lei. Tocmai de aceea, asupra tuturor bunurilor licitate e instituită măsura sechestrului asigurator. Prima licitaţie ar urma să aibă loc în data de 8 octombrie, potrivit lichidatorului judiciar Fair & Full Insolvency Consulting. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4183 secunde