Declararea stării de calamitate pune în pericol producţia următorilor ani agricoli

161
Declararea stării de calamitate pune în pericol producţia următorilor ani agricoli - declararestaredecalamitatesursac-1600883123.jpg

Articole de la același autor

Asociaţia Română a Comercianţilor de Produse Agricole (ARCPA) a transmis marţi, 22 septembrie, într-un comunicat de presă, că declararea stării de calamitate, ar pune în pericol producţia următorilor ani agricoli. Şi asta după ce, pe site-ul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a fost publicat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă (OU) privind declararea stării de calamitate de către Comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă pentru fenomenul de secetă pedologică. ARCPA consideră că ar trebui găsite mai întâi soluţiile necesare depăşirii situaţiilor de criză şi propune retragerea de urgenţă din circuitul legislativ a acestui proiect.

„Suntem cu toţii conştienţi că traversăm un an agricol dificil, însă declararea stării de calamitate prin OU ar avea ca şi consecinţă directă nerespectarea angajamentelor contractuale existente între comercianţi şi fermieri. Prin urmare, încrederea dintre principalii parteneri ai lanţului cerealelor ar fi iremediabil afectată. În această situaţie, pre-finanţarea fermierilor de către comercianţi ar deveni imposibilă. Viitorii ani agricoli ai Romaniei sunt în pericol", a spus în comunicatul de presă, Vasile Varvaroi, preşedintele ARCPA. Membrii ARCPA consideră că soluţiile necesare depăşirii situaţiilor speciale trebuie identificate în interiorul lanţului de aprovizionare cu cereale, şi nu în afara acestuia.

ARCPA reuneşte 13 companii al căror principal obiect de activitate este comercializarea şi exportul pe piaţa mondială, la cele mai competitive preţuri, a peste 50% din producţia agricolă a României.

Pe data de 15 septembrie, MADR a publicat pe site un proiect de OU privind declararea stării de calamitate. Aceasta se face pe baza proceselor-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturi în anumite judeţe din sudul şi sud-estul ţării dacă suprafaţa calamitată depăşeşte 50% din suprafaţa agricolă a judeţului. Starea de calamitate se declară pe an agricol sau campanie agricolă, după caz şi după producerea efectelor fenomenului de secetă pedologică. Declararea stării de calamitate este asimilată forţei majore.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3497 secunde