Declararea rezidenței fiscale la plecarea sau venirea în țară

719
Declararea rezidenței fiscale  la plecarea sau venirea în țară - declararearizidenteifiscale-1542985697.jpg

Articole de la același autor

ANAF face următoarele precizări privind obligația de depunere a chestionarelor privind stabilirea rezidenței fiscale:

Persoanele fizice care pleacă din țară pentru o perioadă sau mai multe perioade de ședere în străinătate care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, au obligația completării și depunerii formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la plecarea din România".

De asemenea, persoanele fizice sosite în România care au o ședere în statul român pe o perioadă sau mai multe perioade care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive au obligația completării formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la sosirea în România".

Obligația depunerii acestor chestionare este reglementată de Ordinul ministrului Finanțelor publice

nr. 1099/2016.

În urma depunerii chestionarelor, organul fiscal analizează situația concretă a persoanei fizice, luând în considerare prevederile convenției de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, după caz, precum și documentația prezentată de contribuabili în vederea stabilirii rezidenței fiscale. În ceea ce privește documentele justificative, organul fiscal poate solicita și alte documente pe care le consideră relevante pentru stabilirea rezidenței fiscale. Documentele justificative trebuie depuse în limba română, având în vedere că limba oficială în administrația fiscală din România este limba română, astfel că orice document sau înscris care se prezintă ANAF trebuie să fie însoțite de traduceri în limba română certificate de traducători autorizați.

ANAF a publicat pe site-ul propriu Ghidul privind rezidența fiscală a persoanelor fizice, care este accesibil în secțiunea "Asistență contribuabili", rubrica "Ghiduri curente".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4473 secunde