De ce să reciclăm corect electronicele și electrocasnicele

497
De ce să reciclăm corect electronicele și electrocasnicele - httpswwwcugetliberrodecesarecicl-1614324204.jpg

Articole recomandate

Deșeurile electrice și electronice sunt o mare problemă pentru planetă, motiv pentru care reciclarea lor este foarte importantă. Cu toții putem contribui la protejarea mediului înconjurător, prin mici acțiuni care pot avea un impact pozitiv.

Trebuie să învățăm să reciclăm aparatele electrice și electrocasnice, bateriile, corpurile de iluminat și așa mai departe. Sunt acum multe magazine care oferă reduceri substanțiale pentru a-ți cumpăra un nou frigider încorporabil, dacă îl dai la schimb pe cel vechi, o mașină de spălat, un aparat de cafea și așa mai departe.

De ce e important să reciclăm astfel de obiecte? Îți spunem în cele ce urmează câteva motive:

1. Sunt extrem de toxice

Deșeurile de Echipamente Electrice și Electronice mai poartă denumirea și de DEEE. Acestea sunt un real pericol pentru mediu, deoarece sunt de 10 ori mai toxice decât cele menajere.

De ce? Pentru că au în conținutul lor metale grele precum mercur, cadmiu sau plumb, care sunt foarte dăunătoare pentru apă și sol, implicit pentru viețuitoarele care trăiesc în aceste medii sau își iau hrana din ele.

Apoi, ele emană și gaze toxice, precum freonul, care pot avea urmări grave dacă ajung în aer și care ne pot afecta sănătatea.

Și să nu uităm încă un amănunt important - multe dintre ele sunt compuse din materiale care nu se degradează, iar pentru a nu polua, trebuie selectate și tratate conform unor standarde bine stabilite, care pot fi puse în practică doar la centrele specializate.

2. Pot fi refolosite

Reciclarea responsabilă este foarte importantă când vine vorba de DEEE și pentru faptul că cel puțin 75% din ceea ce intră în această categorie poate fi refolosit pentru a realiza alte tipuri de produse care să ajungă apoi în casele consumatorilor sub anumite forme sau care pot fi de folos la diverse tipuri de servicii.

De exemplu, fierul utilizat la frigidere, poate fi apoi refolosit pentru a face blocul motor al unei mașini, din aluminiu și cupru se confecționează calorifere, plasticul reintră în circulație la aparatele de aer condiționat și așa mai departe. Mai multe informații poți afla de aici.

3. Ne responsabilizează să fim mai atenți și cu alte deșeuri

E bine să fim persoane cât mai responsabile atunci când avem obiecte pe care nu le mai folosim. Dacă pornim prin reciclarea electronicelor și electrocasnicelor, pentru că e mai ușor să scăpăm de ele dându-le la un centru specializat sau oferindu-le la schimb pentru o reducere ce poate fi folosită pentru a cumpăra un alt aparat, în timp, poate vom deveni mai atenți și în alte situații.

Foarte multe lucruri pot fi reciclate și din fericire vedem tot mai des containere selective. Putem astfel să aruncăm acolo, în spațiul special destinat, cartonul, sticla, metalul sau alte astfel de elemente.

Totodată, nu uita că și uleiul poate fi reciclat. El se păstrează strecurat de impurități, în recipiente, și se duce la unele benzinării, în anumite centre comerciale sau la locații speciale pentru colectare.

Acestea sunt unele dintre cele mai mari avantaje de care poți profita, dacă alegi să reciclezi DEEE. În eventualitatea în care vrei să scapi de un aparat vechi, dar nu știi exact ce să faci, iată ce posibilități ai:

●     caută un supermarket care are în interior sau în parcare un aparat automate de colectare selectivă;

●     sună la o firmă care se ocupă cu ridicarea acestor aparate și cu transportul lor în locuri special amenajate (mai multe informații aici).

●     vezi dacă nu ai pe strada ta, prin apropiere, stații automatizate sau containere în care poți să lași aceste deșeuri.

●     cumpără un alt obiect electrocasnic, dând la schimb unul nou și profitând de reducerea pe care o vei primi.

Soluții vei găsi cu siguranță. Trebuie doar să vrei sa faci asta.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1087 secunde