De ce protestează sindicatele? „Vrem să avem un trai decent! Nu vrem să ne îmbuibăm!”

1924

Articole de la același autor

Tihna din birourile Prefecturii Constanța s-a făcut țăndări, lovită de țipătul disperat al vuvuzelelor. Din 100 de piepturi se ridică spre ceruri glasul nemulțumirii: „Demisia! Demisia! Rușine, rușine, rușine să vă fie!” Soarele primăvăratec privește buimac la marea de pancarte și bannere ce se agită pe platoul din fața clădirii.

Este 21 ianuarie 2021, ora 14. Acțiunea de protest organizată de Uniunea Sindicală Teritorială, filiala Constanța a Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa” a început zgomotos. Cei 100 de sindicaliști prezenți sunt mai vocali decât o armată întreagă.

Printre ei sunt lucrători din județele Constanța, Tulcea și Călărași, din industrie, comerț și sectorul portuar, din instituții bugetare. Ehei, ar fi venit cu sutele, cu miile, dar nu le permite legea! Și-au trimis reprezentanți numeroase organizații: Sindicatul Tomis, Sindicatul Selgros, Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, Sindicatul Donalam Călărași, Sindicatul Liber Alum Tulcea și multe altele,



Oare de ce sunt atât de supărați sindicaliștii? Ce vor? Ion Caraignat, președintele filialei „Cartel Alfa”, începe să explice la microfon, să audă tot orașul, toată țara, de ce au ieșit lucrătorii din sectorul privat și de stat în stradă. Sindicatele, spune el, resping politica de austeritate în domeniul salarizării. Salariul minim garantat în plată a crescut cu doar 41 lei net. Drepturile salariale au fost înghețate, în condițiile în care productivitatea orară medie a muncii din România reprezintă 66% din cea a UE, iar coșul brut al orei de muncă din țara noastră este de 35% din media UE.

Alte motive de nemulțumire sunt: înghețarea creșterii pensiilor și lipsa justiției sociale în sistemul de pensii, blocarea modificării actualei Legi a dialogului social, imposibilitatea negocierii contractelor colective de muncă sectoriale sau la nivel național, politica fiscală care dezavantajează lucrătorii, favorizând angajatorii. Legislația în vigoare nu este respectată de Guvern și partidele politice parlamentare din coaliție, spune el. Spre exemplu, nu se respectă prevederile Legii coșului minim de trai decent în stabilirea salariului minim garantat în plată, cât și a prevederilor salariului minim european. Sindicatele sunt supărate că OUG 79/2017 privind transferul taxelor de la angajatori către lucrători este blocată în Parlament, drept pentru care numeroși angajatori nu au majorat salariile brute.



Discursul lui înflăcărat este punctat cu scandări adresate, după caz, lucrătorilor din întreaga țară - „Unitate, unitate!” - sau guvernanților - „Demisia! Demisia! Rușine, rușine, rușine să vă fie!”

Ștafeta discursurilor este preluată de Vasile Zelca – vicepreședintele filialei „Cartel Alfa” și președinte a organizației județene a Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual. Vorbește cu înflăcărare despre inechitățile din sistemul salarial și de pensii și acuză Guvernul că „își bate joc de toți lucrătorii din România, atât din sectorul de stat, cât și din cel bugetar”, că le-a aruncat „o fărâmă de 41 de lei” celor plătiți cu salariul minim pe economie. Glasul lui se transformă în tunet: „Guvernul a umilit peste 1,3 milioane de lucrători, crezând că îi va păcăli! Cum să trăiești cu o creștere de 41 de lei? Cei din sectorul privat trebuie să aibă curajul să iasă în stradă, să-și strige nemulțumirea, să ceară creșterea salariului minim pe economie, pentru că numai așa vor avea parte de un trai decent!” Discursul crește în intensitate: „Noi nu vrem să ne îmbogățim domnilor parlamentari, domnule prefect, domnilor guvernanți! Vrem să avem un trai decent! Nu vrem să ne îmbuibăm cum v-ați îmbuibat voi, domnilor guvernanți!”



Scandările protestatarilor ațâță flacăra discursului, făcând-o să lumineze și mai tare. În timp ce o delegație sindicală intra în clădire să-i predea prefectului lista revendicărilor, din difuzoare se înălță spre cer ca un imn al disperării românilor, cântecul lui Victor Socaciu:

„Vin ai noștri, pleac-ai noștri,

Noi rămânem tot ca proști.

Ăia hoți. Ăștia hoți,

Mama lor la toți!” 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1242 secunde