De ce nu mai sunt profitabile fermele de animale. Tot mai mulţi proprietari vor să le vândă

1955

Articole de la același autor

Să fii crescător de animale în România reprezintă un act de curaj. Preţul furajelor în continuă creştere, lipsa forţei de muncă şi lipsa sprijinului din partea statului, i-a făcut pe mulţi fermieri să-şi vândă proprietăţile şi să renunţe la agricultură.

Să te apuci de zootehnie dacă nu ai moştenit o fermă şi pasiune din familie pentru animale este nebunie curată să o iei de la zero. Cele mai multe ferme de animale sunt cu tradiţie în familii şi au până în 300 de exemplare în cazul ovinelor şi caprinelor.



La nivelul judeţului Constanţa sunt înregistrate, potrivit datelor Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, un număr de opt ferme de porci, 17 de bovine, 73 de caprine şi cele mai multe sunt de ovine, 128 la număr. Şi Direcţia Judeţeană de Statistică spune că la sfârşitul anului 2018 era un număr total de 558.914 efective de animale, din care cele mai multe, respectiv 312.132 erau ovine, urmate de caprine cu 110.290 de capete de animal. La specia suine sunt până în 100.000 crescători de porci, iar cel mai greu de crescut sunt animalele de talie mare care reprezintă un număr de 36.560 de bovine.

„Am avut o fermă cu mai multe animale şi vaci şi oi, capre, de toate. În total deţineam în jur de 500 animale. Am renunţat la tot când s-a accentuat seceta şi nu le mai puteam hrăni. Furajele erau din ce în ce mai scumpe şi trebuia să le aduc de la sute de kilometri că în Dobrogea nu găseam. Dacă nu ai o afacere pe lângă, o linie de producţie ceva, să fie al tău, nu-ţi convine să dai materia primă pe nimic şi tu să fii doar cu munca”, ne-a spus Ion V., pensionar, fost crescător de animale.



Descurajant este şi faptul că ajutoarele de la stat pentru zootehnie s-au micşorat anul acesta foarte mult, astfel încât, spre exemplu, un crescător de bovine a luat 1 euro pentru o vacă de lapte. Nici nu ştim dacă e corect spus „ajutor”, având în vedere că mai mult încurcă pentru că mai mult îl costă pe fermier să depună documentaţia pentru a primi bănuţul.

Se vând ferme cu tot ce aveţi nevoie pentru a vă apuca de zootehnie

În ultima vreme tot mai multe ferme de animale şi nu numai, sunt scoase la vânzare. Astfel că, la o simplă căutare pe site-urile de anunţuri sunt nenumărate oferte de vânzare. Spre exemplu, în comuna Albeşti pentru suma de 30.000 de euro puteţi să cumpăraţi o fermă cu oi şi vaci. În comuna Pantelimon, dacă vreţi să vă apucaţi să creşteţi animale, vă aşteaptă o fermă care se desfăşoară pe 10,3 hectare, care are şi hală de creştere, un grajd, fânar, spaţiu de depozitare, pentru preţul de 325.000 euro. Şi în comuna Bărăganu găsiţi fermă de vânzare de 8,6 hectare cu tot ce trebuie pentru zootehnie la preţul de 62.000 euro.


  



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1817 secunde