De astăzi încep testările ADN în alimente care conțin carne de vită

233
De astăzi încep testările ADN în alimente care conțin carne de vită - comisiaeuropeanarecomandaefectua-1362128402.jpg
În urma reuniunii extraordinare a Comitetului Permanent pentru Siguranța Lanțului Alimentar și Sănătate Animală care a avut loc la Bruxelles pe 15 februarie, și ce a avut drept subiect recentele evenimente privind substituția cărnii de vită cu cea de cal, a fost publicată în Jurnalul Oficial al Comunității Europene Recomandarea Comisiei nr. 99/2013/EU. 


Conform prevederilor acestui document, este necesar ca statele membre, începând cu data de1 martie să efectueze o serie de controale oficiale în vederea determinării ADN-ului de cal, în alimentele destinate comercializării care conțin carne de vită sau etichetate ca având în compoziție carne de vită și pentru decelarea prezenței reziduurilor de fenilbutazonă în carnea de cal.
ANSVSA a anunțat că recomandare Comisiei Europene pentru România este să efectueze, în cadrul controalelor oficiale, începând cu data de 1 martie 2013, 100 de prelevări de probe pentru determinarea ADN-ului de cal, din această categorie de alimente.


"Aceste controale au drept scop verificarea alimentelor care sunt declarate ca fiind sau conținând carne de vită în scopul identificării eventualelor substituiri cu carnea de cal. Tipurile de produse alimentare din care se vor preleva probe sunt: carne tocată, carne preparată (mici trași, pastă de mititei), produse din carne și produse compuse conținând carne de vită, fierte sau afumate, produse din carne gătite pe bază de carne tocată, produse compuse pe bază de foietaj si carne tocată etc.) din producția internă, din schimburi intracomunitare sau importuri", au explicat reprezentanții ANSVSA. 


Probele se vor preleva din produse de la carmangerii, restaurante, cantine, unități de catering, patiserii, fast - food-uri, unități tip supermarket, hipermarket etc. În ceea ce privește detectarea reziduurilor de fenilbutazonă,  recomandarea Comisiei este de a se preleva o probă de carne de cal la 50 tone, România va trebui să efectueze un număr de 168 de probe. Probele vor fi recoltate din abatoare și unități de tranșare independente, începând cu data de 1 martie. Cheltuielile ocazionate pentru prelevarea probelor în cadrul programului de control coordonat vor fi suportate 75% de către Uniunea Europeană, cu un maxim de 300 euro/test. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2083 secunde