Danubius-RI un proiect pentru studierea avansată a sistemelor fluvio-maritime

261
Danubius-RI un proiect pentru studierea avansată a sistemelor fluvio-maritime - daniubiusri-1476981463.jpg

Articole de la același autor

Danubius-RI sau Centrul Internațional pentru Studiile Avansate privind Sistemele Fluvio - Maritime va fi o infrastructură pan-europeană de studii interdisciplinare. Aceasta este susținută de 11 țări europene și va fi operațională în anul 2022.

Finanțarea etapelor de realizare a componentelor românești, respectiv Centrul de Coordonare și Cercetare aprofundată Delta Dunării (Hub-ul DANUBIUS-RI) și Centrul de Date, se va face printr-un proiect major de finanțare din fonduri structurale, prin Programul Operațional Competitivitate POC-Axa CDI.

Prima fază a acestui proiect major prevede o finanțare europeană nerambursabilă de 40 milioane euro, cu o cofinanțare românească de 7,5 milioane euro. Diferența dintre suma de 60 milioane euro prevăzută la Etapa 1(2016-2017) și cea disponibilă în Programul Operațional Competitivitate - Axa prioritară 1 CD va fi suportată din alte programe operaționale.

Pentru implementarea proiectului, se vor derula următoarele acțiuni:

- demararea realizării componentelor românești în Murighiol, județul Tulcea;

- elaborarea documentelor și realizarea demersurilor pentru înființarea legală a Consorțiului European pentru Infrastructură de Cercetare(ERIC) DANUBIUS-RI și a formelor legale de colaborare cu alte entități.

Guvernul a decis ca acțiunile să fie fi realizate de Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare (ANCSI) prin Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină - GeoEcoMar și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice - INCDSB, care sunt coordonatorii DANUBIUS-RI, cu sprijinul Ministerului Fondurilor Europene.

Activitățile de promovare și realizare a proiectului vor fi coordonate de către un comitet înființat prin ordin al ministrului Fondurilor Europene, din care vor face parte reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene, Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină și ai Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 16 Septembrie 2016
Stire din Economie : Economia, pe scurt
Vineri, 15 Iulie 2016
Stire din Economie : Economia,  pe scurt
Vineri, 15 Aprilie 2016
Stire din Economie : Pulsul economiei românești
Miercuri, 14 Octombrie 2015
Stire din Economie : Serviciile informatice, creștere rapidă
Pagina a fost generata in 0.5648 secunde